BiH
0

Općina Centar se uključila u projekt pomoći žrtvama mina

FENA
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i direktor organizacije Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland (ASB) za BiH Elmir Bojadžić potpisali su danas u Sarajevu okvirni sporazum o saradnji na projektu ''Socio-ekonomsko osnaživanje žrtava mina i njihovih porodica kroz poslovnu obuku i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje''.

Spomenuta nevladina organizacija, u saradnji s njenim projektnim partnerima ''Eco sportska grupa'' i Trening i konsalting organizacija ''Izbor Plus'', realizira projekt koji ima za cilj provođenje poslovne obuke i dodjelu grantova za zapošljavanje namijenjenih žrtvama mina ili članovima njihovih porodica.

Projekt se provodi na području 15 općina u Federaciji BiH (među kojima je i Općina Centar), u četiri općine u Republici Srpskoj, te Brčko Distriktu.

Glavni finansijer projekta, čija realizacija slijedi tokom naredne dvije godine, jest Evropska unija koja će za tu namjenu izdvojiti 1.000.000 eura, dok će općine u BiH i Distrikt Brčko osigurati 130.000 eura, a ASB 17.200 eura.

Potpisom okvirnog sporazuma Općina Centar je u obavezi da u ovoj godini osigura finansijska sredstva do 7.000 KM i adekvatan prostor potreban za obuku aplikanata.

Javni poziv na koji se mogu prijaviti svi zainteresovani bit će oglašen naknadno na oglasnoj tabli u Općini Centar, u prostorijama 15 mjesnih zajednica i na web stranici Općine, saopćeno je iz Općine Centar.