BiH
0

Općina Centar želi poboljšati saradnju s HKD Napredak

FENA
Poboljšanje saradnje Općine Centar i Hrvatskog kulturnog društva Napredak bila je tema današnjeg sastanka predstavnika tih institucija, održanog u Sarajevu.

Sastanak je vodio predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić, koji je tom prilikom naglasio da izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar želi utvrditi dodirne tačke za bolju saradnju s Napretkom.

Istaknuo je da su razmatrane mogućnosti za adekvatno rješavanje statusnih pitanja korištenja infrastrukture koju Napredak uzima pod zakup od Općine Centar, što je toj Općini važno zbog značaja kojeg ta institucija kulture ima za Sarajevo i BiH.

"Stvaranje adekvatnih pretpostavki za olakšanu saradnju sa svim institucijama kulture i vjerskim zajednicama ogleda se u tome da će na nekoj od narednih sjednica Općinskog vijeća biti predloženi amandmani na Odluku o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar kako bi se institucijama kulture i vjerskim zajednicama omogućilo iznajmljivanje općinskih poslovnih prostorija po povoljnim uvjetima", kazao je Ajnadžić.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjo Topić zadovoljan je sastankom na kome su predstavnici Općine Centar iskazali veliku spremnost da se Napretku daju prostorije u zgradi u Titovoj ulici 56 na korištenje po povoljnim uvjetima.

"Kako je poznato, zgradu je 1913. godine izgradio HKD Napredak vlastitim sredstvima. Do donošenja Zakona o restituciji mi uzimamo pod zakup od Općine Centar kino dvoranu, kafe slastičarnu i ostale prateće prostorije. Također imamo u planu uraditi obnovu prostorija kafea 'Imperijal' kako bismo dobili reprezentativan prostor u središtu grada", istaknuo je Topić.

Sastanku su također prisustvovali, član središnje uprave Napretka i predsjednik nadzornog odbora "Imperijala" d.o.o. Josip Križanović, vijećnici Općine Centar Stjepan Kljuić i Eso Tucaković, savjetnici Mustafa Resić, Adil Katica i Jasmin Terović koji je predsjednik Komisije za poslovne prostorije te pomoćnik načelnika za privredu i finansije Fahrudin Kurtović, saopćeno je iz Općine Centar.