BiH
17

Općina Centar Sarajevo želi graditi Dom za penzionere

Klix.ba
Općina Centar je zainteresirana da u narednom periodu počne s projektom izgradnje Doma za penzionere.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić je zajedno sa pomoćnicima Almom Sadović, Damirom Konjičaninom, Hatom Kadić, te savjetnicima Mustafom Resićem i Bećirom Sirovinom posjetio Kantonalno javno komunalno preduzeće "Park" gdje su ih ugostili v.d. direktor Alen Ramić i tehnički direktor Sektora održavanja javnih zelenih površina i tehničkih poslova Suad Hećo.

Povod posjete, između ostalog, bio je razgovor o mogućoj izgradnji objekata za trajni boravak lica starije životne dobi, odnosno Doma za penzionere, na mjestu devastiranog objekta bivšeg Diskotona u obuhvatu MZ "Pionirska dolina-Nahorevo".

Načelnik Ajnadžić je kazao da Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica želi riješiti problem nedostatka adekvatnih objekata za trajni boravak lica starije životne dobi, te da je u tom smislu započela pripremne aktivnosti s ciljem izgradnje dva ovakva objekta.

"Kao jedna od potencijalnih lokacija za navedenu svrhu je ona na mjestu devastiranog objekta bivšeg Diskotona u obuhvatu MZ "Pionirska dolina-Nahorevo", koji nikada nije evidentiran u Zemljišno-knjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu. Predmetno zemljište je državna svojina sa upisanim posjedom u korist preduzeća „Park“. Zanima me da li postoji dobra volja da Općina Centar i preduzeće "Park" zajednički kreiraju rješenje koje bi u finansijskom smislu bilo korisno, a od interesa za lokalnu zajednicu. Naime, Dom za penzionere bio bi komercijaliziran i isplativ pored socijalne dimenzije koju ima kroz samu funkciju.

To nije jedina lokacija koju razmatramo, ali ćemo se odlučiti za onu za koju budemo imali povoljnije uvjete, bolje urbanističko i projektantsko rješenje i gdje budemo brže mogli riješiti imovinsko-pravne odnose, istakao je Ajnadžić. Direktor Ramić je naglasio da je preduzeće „Park“ spremno sarađivati sa Općinom Centar u svom punom kapacitetu, jer sve aktivnosti koje provodi isključivo su u korist građana.

"Prije svega želimo se zahvaliti na dobroj saradnji kroz višegodišnji zajednički rad na različitim projektima. U proteklim danima imali smo prošireni sastanak sa upravom na temu zajedničke izgradnje doma ili hotela za penzionere i želim kazati da smo spremni na zajedničku realizaciju ovog projekta sa Općinom Centar. Kako ste već i naveli, pomenuto zemljište je državna svojina sa pravom raspolaganja preduzeća 'Park'. Okruženje Pionirske doline je idealno za izgradnju jednog takvog objekta", dodao je Ramić.

S obzirom da objekat bivšeg Diskotona u obuhvatu nikada nije evidentiran u Zemljišno-knjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu dogovoreno je da inspekcija Općine Centar izađe na teren, utvrdi stanje te eventualno izda rješenje za rušenje objekta zbog opasnosti nakon čega bi se na temelju današnjeg dogovora potpisao Sporazum o razumijevanju za izgradnju Doma penzionera između preduzeća „Park“, Ministarstva za komunalnu privredu KS, Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS i Općine Centar.

Na sastanku se također razgovaralo i o pitanju uređenja dječijih i sportskih igrališta, nastavku realizacije projekta izgradnje cvijetne fontane u dijelu ispred zgrade Općine Centar te iluminaciji, odnosno osvjetljenju zgrade Općine Centar i o ukrašavanju kompletne Alipašine ulice u svim prigodnim situacijama za šta je Općina Centar spremna izdvojiti finansijska sredstva.