BiH
0

Općina Centar Sarajevo strateški partner Sarajevo Film Festivala

Klix.ba
U Općini Centar Sarajevo danas je održan sastanak načelnika ove općine Nedžada Ajnadžića i direktora Sarajevo Film Festivala Mirsada Purivatre o novom načinu uspostavljanja partnerstva Općine Centar i SFF-a.

Načelnik Ajnadžić poručio je kako će Općina Centar biti partner SFF-a jer je svjestan koliki značaj ima za ovu općinu, grad, KS i cijeli svijet.

"Osim naše finansijske podrške, također smo spremni pomoći oko obnove prostora na igralištu Metalac za potrebe festivala, do njegovog privođenja krajnoj namjeri, gdje bi Općina Centar koristila taj prostor ostatak godine kada ne traje filmski festival. Kako je poznato, pokrenuli smo aktivnosti na uređenju Pozorišnog trga-Susan Sontag, za šta očekujem da realizacija projekta započne u 2017. godini. Također, radimo na projektu uređenja arheološkog parka na lokalitetu Kalin-hadži Alijine džamije i zainteresovani smo za projekat besplatnog odlaska osnovaca iz naših škola na filmske projekcije", rekao je Ajnadžić.

Dodao je kako imaju ambicije napraviti i ulice bez saobraćaja motornih vozila namijenjene samo za kretanje pješaka i organizaciju raznih manifestacija iz kulture čime će obogatiti turističku ponudu. Kao primjer naveo je Radićevu ulicu.

"Nastavljamo sa projektom zapošljavanje mladih iz Centra na poslovima organizacije Sarajevo Film Festivala", dodao je.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra rekao je kako 95 posto aktivnosti SFF-a realizuju na području ove općine, te da su s načelnikom razgovarali o načinu na koji će poboljšati ponudu i saradnju.

"S načelnikom Ajnadžićem smo razgovarali o nekoliko projekata poput obnove Pozorišnog trga-Susan Sontag, koje je centralno mjesto tokom trajanja festivala i uređenju prostora na kojem se nalazi Open Air kino na igralištu Metalac. Također smo prezentovali ideju koja će poboljšati gastronomsku ponudu ovog grada", kazao je Purivatra.