37 dana nakon najave
19

Općina Centar Sarajevo raskida ugovor s firmom: Rekonstrukcija puta prema Skakavcu nije ni počela

M. N.
Dio puta prema Skakavcu
Dio puta prema Skakavcu
Iako je rekonstrukcija puta prema sarajevskom izletištu Skakavac trebala biti okončana do 9. septembra, radovi na toj dionici su već duže prekinuti. Općina Centar je kao investitor zatražila prekid ugovora s firmom Harysco d.o.o. Sarajevo koja je bila izvođač radova.
Početak radova ozvaničen je 9. augusta, a radnici ove firme trebali su početi radove četiri dana kasnije, ali do toga nije došlo.

Kako je saopćeno iz Općine Centar, stekli su se uvjeti za jednostrano raskidanje ugovora.

"Općina Centar u cijelosti uvažava mišljenje projektanta firme Dizajn&QC i nadzornog inžinjera koji su razmotrili primjedbe i zahtjeve izvođača koji nisu u skladu s predmjerima i pojedinačnim cijenama iz tenderske dokumentacije te ih nisu mogli prihvatiti. Općina je dala podršku Zavodu za izgradnju KS da se eventualni potrebni nepredviđeni radovi sagledavaju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama te podržava stavove zavoda koji su odbili sve prijedloge koji su upućivali na izigravanje Zakona o javnim nabavkama i drugih važećih propisa koji se odnose na izvođenje radova", kazali su iz Općine Centar.

Ističu kako su predstavnici i zavoda i općine imali više sastanaka s izvođačem radova, uključujući i obilazak trase na kojoj su ugovoreni radovi, u pokušaju da se što prije započne izvođenje radova, ali da se firma Harysco nije izjasnila u datom roku na zahtjev Zavoda za izgradnju od 3. septembra 2019. godine o prijedlogu nadzornog organa koji je bio u funkciji početka i dinamiziranja procesa odvijanja i pravovremenog završetka radova.

"S obzirom na to da su se stekli ugovorom utvrđeni uslovi, Općina Centar je zatražila od Zavoda za izgradnju KS da raskine ugovor, te da hitno raspiše novi javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na predmetnoj lokaciji u najkraćem zakonom predviđenom roku, i s rokom za izvođenje koji će osigurati da radovi predviđeni projektom budu završeni do kraja građevinske sezone", kazali su.

Obavijestili su građane, ljubitelje prirode, posjetioce ovog područja te stanovnike Nahoreva da uvaže odluku Općine Centar koja je pravno utemeljena, uz istovremenu poruku svim izvođačima radova da moraju poštovati Zakonom o javnim nabavkama predviđene postupke, da zbog svog poslovnog ugleda izvršavaju ugovorene obaveze uključujući i plaćanje penala zbog nesavjesnog rada, kašnjenja u izvođenju i nekvalitetno izvedenih radova, a posebno imajući u vidu odgovornost prema građanima i institucijama koje osiguravaju finansijska sredstva za investicijske projekte i zapošljavanje radne snage domaćih građevinskih firmi.

Podsjetimo, Općina Centar je izdvojila oko 185.000 maraka za sanaciju klizišta i rekonstrukciju dijela ceste koja vodi prema jednom od najljepših sarajevskih izletišta. Cesta je godinama propadala, a sanacija je najavljivana više puta, međutim, tek su u prošloj godini okončani poslovi u vezi s imovinsko-pravnim odnosima. Ukupna dužina ove saobraćajnice od sela Nahorevo do granica zaštićenog područja je 4.500 metara.

Prema glavnom projektu koji je uradila firma Design&QC predviđena je sanacija klizišta, izrada rigola na potezu postojeće saobraćajnice u blizini klizišta da ne bi došlo do daljeg obrušavanja te asfaltiranje dijela saobraćajnice.