BiH
0

FOTO / Općina Centar Sarajevo pomaže rad Zavoda "Hum"

FENA
Predstavnici Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine ''Hum'' i Općine Centar Sarajevo potpisali su danas Protokol o realizaciji granta koji je ova općina izdvojila iz budžeta za 2011. godinu da bi pomogla rad te vaspitne ustanove.

Riječ je o grantu od 10.000 KM. Protokol su potpisali načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i direktor Zavoda Muhamed Agić, saopćeno je iz Općine Centar.

Načelnik Bećirević je istaknuo da Općina Centar kontinuirano izdvaja sredstva za rad Zavoda koji je veoma značajan za Sarajevo.

Najavio je da će ova općina i u narednom periodu izdvajati sredstava da bi rad te ustanove u budućnosti bio što kvalitetniji.

"Mislim da šira društvena zajednica može pomoći u osiguranju kvalitetnog radnog okruženja u Zavodu, otklanjanju teškoća i omogućavanje rada po savremenim standardima, što je neophodan uvjet za napredak, rehabilitaciju i reintegraciju djece u društvo", kazao je Bećirević.

Direktor Zavoda Muhamed Agić nije krio zadovoljstvo i zahvalnost na ovoj vrijednoj donaciji, te je naglasio da će sredstva biti iskorištena za adaptaciju prostorija za edukaciju, kao i nabavku neophodnog inventara.

Govoreći o radu Zavoda istaknuo je da je, zahvaljujući ranije doniranim sredstvima, urađena rekonstrukcija i sanacija zgrade, pa je ova institucija sada u mogućnosti primiti i maloljetne osobe kojima je sud izrekao odgojne mjere, te kapacitet uvećati na 30 štićenika.

U Zavodu trenutno boravi 14 štićenika.

U planu je i primanje maloljetnih osoba ženskog spola, što se naročito odnosi na djevojčice uhvaćene u prosjačenju.

Zavod "Hum" je odgojno-obrazovna ustanova iz oblasti socijalne zaštite, jedina takve vrste u Federaciji BiH, namijenjena za smještaj odgojno zapuštene i zanemarene djece od sedam do 18 godina. Otvorenog je tipa i radi 24 sata dnevno. Ima smještajne kapacitete za 60 štićenika.