Izdvojeno 15.000 KM
118

Općina Centar Sarajevo osnovcima omogućila besplatnu školu plivanja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Imajući u vidu da je organizovani oblik tjelesne aktivnosti jako značajan u odrastanju djeteta i da predstavlja bazu za pravilan razvoj, kako sa zdravstvenog, tako i sa psihološkog aspekta, Općina Centar Sarajevo ove godine izdvojila je 15.000 KM za školu plivanja za učenike osnovnih škola sa njenog područja.

Škola plivanja realizuje se u saradnji sa Javnom ustanovom "Centar za sport i rekreaciju" na Termalnoj rivijeri Ilidža.

Cilj projekta je da se učenicima omogući da u toku ljetnog raspusta iskoriste slobodno vrijeme za besplatne sportske aktivnosti te da, uz stručno vodstvo profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja, savladaju i usavrše osnovne elemente plivanja.

Škola plivanja realizira se u tri smjene. Prva smjena trajala je od 12. do 23. juna, druga od 26. juna do 7. jula, a treća se realizira od 10. do 21. jula. Besplatne časove plivanja pohađa oko 100 osnovaca sa područja općine Centar, a uprava njihovih osnovnih škola odabrala je djecu za polaznike škole plivanja. Zahvaljujući ovom, prije svega korisnom projektu, učenici imaju priliku da pet dana u sedmici po dva sata pohađaju časove plivanja. Za polaznike ljetne škole plivanja organiziran je prevoz.

Školu plivanja vodi profesor tjelesnog odgoja Adis Mušanović iz "Centra za sport i rekreaciju".

"Dvije grupe polaznika su uspješno završile školu plivanja a trenutno radimo sa trećom, ujedno i završnom grupom. Djeca svaki dan po dva sata borave na bazenu gdje ih učimo osnovama plivanja. Zahvaljujući sredstvima koja je izdvojila Općina Centar, po završetku projekta oko 100 osnovaca će savladati osnove plivanja", kazao je Mušanović.