BiH
0

Općina Centar Sarajevo nastavlja pomagati Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš“

Klix.ba
U prostorijama Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u petak 4. septembra 2015. godine upriličeno je potpisivanje protokola o realizaciji granta Općine Centar Sarajevo ovoj medicinskoj ustanovi. U ime Općine Centar protokol je potpisao načelnik Dževad Bećirević, a u ime Opće bolnice direktorica prof.dr. Sebija Izetbegović.

Pomenutim protokolom Općina Centar je iz svog budžeta za 2015. godinu izdvojila 40.000 KM Općoj bolnici za nabavku neophodnog aparata za ultrazvuk oka za potrebe Odjeljenja za oftamologiju. Općina će ova sredstva uplatiti na račun bolnice u roku od nekoliko dana kako bi se mogla pokrenuti procedura javne nabavke medicinskog aparata.

Načelnik Bećirević kazao je da Općina Centar svake godine izdvaja finansijska sredstva za nabavku neophodnih medicinskih aparata za potrebe Opće bolnice.

"Mi ovo radimo najviše zbog naših sugrađana koji su pacijenti ove bolnice i uz pomoć nove medicinske opreme će dobiti kvalitetniju zdravstvenu uslugu. Osim ove bolnice srazmjerno pomažemo i rad ostalih zdravstvenih ustanova. Naša namjera je da nastavimo sa ovakvim projektima i nadam se da ćemo naredne godine imati više sredstava na raspolaganju za ovu namjenu", naveo je Bećirević.

Direktorica Izetbegović je svojim gostima, pored riječi zahvale za sveukupnu dosadašnju podršku, također prezentovala osnovne podatke koji govore da je Opća bolnica u prvoj polovini ove godine imala 118.695 pregleda pacijenata i 433.755 pruženih usluga.

"Ovi podaci govore kolika je iskorištenost medicinske opreme u liječenju naših pacijenata i kakvu potrebu imamo u nabavci nove opreme. Sada nam je jedan od prioriteta nabavka aparata za ultrazvuk za potrebe Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo, za što se nadam da će nam pomoći i Općina Centar", istakla je Izetbegović.

Općina Centar je u protekle tri godine za nabavku neophodnih medicinskih aparata za potrebe Opće bolnice izdvojila 145.000 KM, a u ovogodišnjem budžetu izdvojen je iznos od 65.000 KM.

Potpisivanju protokola je prisustvovao i Osmo Babić, pomoćnik načelnika za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar.