Ukupno 108 plastenika
5

Općina Centar Sarajevo dodijelila plastenike za 23 domaćinstva

M. A.
U četvrtak, 1. augusta 2019. godine, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisao je s 23 stanovnika ruralnog područja ove općine - naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Grdonj, Kromolj, Mrkovići, Panjina kula, Poljine, Radava i Alapi ugovore o dodjeli plastenika površine 50 metara kvadratnih s pratećom opremom.

Općina Centar od 2016. godine provodi projekt ''Podrška poljoprivrednim proizvođačima, boračkoj i izbjegličkoj populaciji za nabavku plastenika'' zahvaljući kojem je dodijeljeno ukupno 108 plastenika za što je iz budžeta utrošeno više od 140.000 KM.

Ove donacije se dodjeljuju po utvrđenoj proceduri. Javni poziv za predaju zahtjeva za dodjelu plastenika u ovoj godini je raspisan 18. aprila 2019. godine. Stručna komisija u sastavu prof. dr. Velija Katica, dipl. ing. poljoprivrede Lejla Sitarević i mr. biologije Anida Kulovac su razmotrili prispjele zahtjeve, izvršili uviđaj na terenu s ciljem utvrđivanja pogodnosti zemljišta za zasnivanje plasteničke proizvodnje, izvršili bodovanje i sačinili prijedlog liste kandidata koji ispunjavaju uslove za dodjelu plastenika, na osnovu Pravilnika, a konačnu odluku je donio općinski načelnik.

Tako su danas plestenike dobili Zejnil Pandžić, Ismet Pandžić, Aziz Selimović, Mirsad Avdić, Ibrahim Muharemović, Žarko Rašević, Hasna Beganović, Ferid Tabaković, Esad Srnja, Šefik Muharemović, Fuad Pandžić, Ismet Martinović, Jasmin Muharemović, Muhamed Vrućak, Halil Smajić, Alma Pašić, Bahtijar Mulić, Amer Ćato, Emina Biber, Hasiba Ramić, Almir Rizvo, Fehim Bećar i Mustafa Pandžić.

Načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo zbog susreta ovako dobrim povodom i dobitnicima plastenika zaželio uspješno bavljenje poljoprivredom proizvodnjom.

"Ovo je jedan od projekata koji se pokazao veoma uspješnim i na koji smo veoma ponosni. Za ovih nekoliko godina smo dodijelili plastenike ukupne površine 5.500 kvadratnih metara, što je iznimno dobar rezultat. Smatramo da je ovo direktna pomoć samoodrživosti domaćinstava i pokazuje da se građani sve više okreću poljoprivredi što im može obezbijediti dodatni priliv u kućni budžet i podizati životni standard, a i da višak proizvoda plasiraju na tržište, što je sve u interesu naše lokalne zajednice. Stoga ćemo ovaj projekt nastaviti u budućnosti s više novca i više plastenika. Naša je želja da se svaki kvadratni metar plodne zemlje na području naše općine obrađuje i daje prinos", naglasio je Ajnadžić.

Prisutnima se obratio i prof. dr. Velija Katica i kazao da plastenici zasluženo idu u ruke onih koji će ih na najbolji način koristiti. Također je dodao da je organska proizvodnja zdrave hrane trend u svijetu i kod nas, a kako se BiH približava Evropskoj uniji pružaju se i mogućnosti za korištenje evropskih fondova za razvoj poljoprivrede. Katica je podsjetio da je oko 50 posto teritorije Centra ruralno područje koje ima perspektivu za razvoj voćarstva i druge poljoprivredne proizvodnje i stočarstva.

Prilikom potpisivanja ugovora dobitnici plastenika su se zahvalili Općini Centar na čelu s načelnikom Ajnadžićem na ovoj za njih veoma vrijednoj donaciji. Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su u ime Službe za finansije, privredu i lokalni ekonomski razvoj Fahrudin Kurtović, pomoćnik načelnika i Imra Mulahuseinović-Ramljak koja je obavijestila da će firma ''Nermaris'' iz Gračanice izvršiti postavljanje plastenika od 2. do 7. augusta.