BiH
0

Općina Centar: Revija kulturno-umjetničkog stvaralaštva osnovaca

FENA
U Centru za kulturu u Jelićevoj 1 bit će 20. marta održan završni dio revije kulturno-umjetničkog stvaralaštva osnovaca općine Centar Sarajevo.

Toga dana od 10.00 do 10.30 sati osnovci će se natjecati u dramskom prikazu i monodrami, saopćeno je iz Općine Centar.

Ovogodišnja četverodnevna revija kulturno-umjetničkog stvaralaštva osnovaca s područja centralne gradske općine započela je 17. marta.

Prvog dana takmičenja nastupile su grupe i horovi s muzičkom pratnjom i bez pratnje.

U kategoriji horova s muzičkom pratnjom prvo mjesto pripalo je OŠ "Hasan Kikić" koja je izvela numeru "The Clouds". Drugo mjesto osvojila je OŠ "Alija Nametak" s arijom "O Fortona" iz opere "Carmina Burana". Treće mjesto osvojila je OŠ "Musa Ćazim Ćatić" s tačkom "'Sanjar".

U kategoriji horova bez muzičke pratnje prvo mjesto pripalo je OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" i njihovoj izvedbi narodne pjesme "Pokraj grada Sarajeva". Drugo mjesto pripalo je horu OŠ "Safvet-beg Bašagić" koji je izveo narodnu pjesmu "Zvijezda tjera mjeseca". Na treće mjesto plasirali su se učenici OŠ "Isak Samokovlija" s izvedbom pjesme "Ne dam kamen".

Drugog dana održavanja revije osnovci su se takmiči u folkloru i modernom plesu.

U kategoriji folklornih skupina prvo mjesto pripalo je OŠ "Nafija Saraliić" i njihovoj izvedbi narodnih igara iz grmečkog kraja. Na drugo mjesto plasirali su se učenici OŠ "Musa Ćazim Ćatić" s izvedbom igara iz okoline Dervente. Treće mjesto osvojila je OŠ "Alija Nametak" s izvedbom bošnjačkih igara gradske tradicije -kolom bosanskim.

U kategoriji modernog plesa prvo mjesto pripalo je OŠ "Alija Nametak" i njihovoj izvedbi pod nazivom "Remix". Na drugo mjesto plasirala se OŠ "Safvet-beg Bašagić" s plesnom tačkom "Mašallah". Trećeplasirani su mališani iz OŠ "Hasan Kikić" i njihova izvedba "Mali zaljubljeni gusari".

Predstavnici Općine Centar su najbolje plasiranim ekipama uručili diplome i novčane nagrade. Svaka prvoplasirana ekipa je dobila po 300, a drugoplasirana po 200 KM.