{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Općina Centar pomogla borcu Armije RBiH porijeklom iz Belgije koji živi na rubu egzistencije

24.11.2017. u 16:05
24
87
Općina Centar pomogla borcu Armije RBiH porijeklom iz Belgije koji živi na rubu egzistencije
24
U selu Donje Žežalovo kod Kiseljaka u neuslovnoj kućici živi demobilisani borac Armije RBiH i ratni vojni invalid Francis Ernest Frank.
Belgijanac francuskog porijekla, koji je sa roditeljima doselio u Osijek u Hrvatskoj je imao težak ratni put koji počinje sa napadom na selo Slatina kod Osijeka 1991. godine kada mu je poginula cijela porodica, roditelji, dvije sestre, dva brata, te supruga i dvoje djece. Frank se uspio spasiti i priključiti redovima Hrvatske vojske, gdje je i odlikovan za posebne ratne zasluge.

Početkom rata u Bosni i Hercegovini dolazi u Hrasnicu gdje se priključuje Crnim labudovima u čijim redovima je ranjen. Nakon oporavka 1993. godine dolazi u Hadžiće u 4. bataljon 9. brdske brigade Armije RBiH, gdje ga saborci pamte kao veoma hrabrog borca. Demobilisan je u junu 1996. godine. S obzirom da ne posjeduje nikakve dokumente ni državljanstvo BiH do sada nije mogao ostvariti nikakva prava koja mu pripadaju kao ratnom vojnom invalidu i demobilisanom borcu.

Stoga je delegacija Općine Centar, u ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, i boračkih udruženja posjetila svog saborca koji danas živi u veoma teškim uslovima i tom prilikom mu uručila donaciju u znak pažnje za Frankov ratni put i borbu za slobodu države Bosne i Hercegovine.

-Kako bi trajno riješili vašu životnu situaciju, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić u saradnji sa boračkim udruženjima želi da pokrene proceduru kako biste dobili državljanstvo BiH, što je preduslov za dobijanje ličnih dokumenata i ostvarivanja svih prava koje vam kao bivšem pripadniku Armije RBiH i ratnom vojnom invalidu pripadaju. Putem boračkih organizacija pokrenut ćemo proceduru da se iz vojnih arhiva dobiju potvrde o učešću u proteklom ratu na osnovu čega ćemo imati pravni osnov da pokrenemo inicijativu za dobijanje državljanstva za zasluge u odbrani Bosne i Hercegovine, objasnio je Dževad Jusić, predsjednik Komisije Općinskog vijeća Centar za boračka pitanja.

Frank se zahvalio na pomoći i kazao da preživljava zahvaljujući dobrim ljudima koji mu s vremena na vrijeme obezbijede hranu, ogrijev i odjeću.

"Obnovio sam dio kuće koju su mi dali na korištenje dobri ljudi, uz pomoć Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, dok je dva prozora postavila humanitarna organizacija iz Turske, a ljudi pomogli zidanje dimnjaka, popravku krova i ulaznih vrata. Sve što imam u životu stalo je u ovu malu sobicu", govori Frank.

Frank je izrazio nadu da će se njegovo pitanje u vezi državljanstva što prije riješiti, te da će njegov status kao pripadnika Armije RBiH biti sistemski riješen kako bi mogao živjeti u miru za koji se i borio.

U delegaciji Općine Centar također su bili prisutni Đulaga Hamza, pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar, kao i Džemal Ibrahimović iz Udruženja ''Bosnae Zelene beretke'', te Muhamed Džananović, sekretar Saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: