BiH
6

Općina Centar pomaže rad Kinoteke BiH

FENA
Već nekoliko godina Općina Centar Sarajevo pomaže rad Javne ustanove Kinoteka Bosne i Hercegovine, koja egzistira na području središnje sarajevske općine.

Kinoteka BiH pripada jednoj od sedam institucija iz oblasti kulture od značaja za BiH koja nema riješen status i finansiranje. Stoga je i ove godine iz budžeta Općine Centar izdvojeno 10.000 KM s ciljem pružanja pomoći u radu i provođenju planiranih aktivnosti ove ustanove kulture, saopćeno je iz Općine Centar.

Protokol o realizaciji tog budžetskog granta potpisali su načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i direktorica Kinoteke BiH Devleta Filipović.

Uz riječi zahvalnosti Općini i načelniku za podršku i uspješnu dugogodišnju saradnju, direktorica Filipović je dodala da je ovoj instituciji značajan svaki vid podrške, dok će ovaj novac biti iskorišten za neophodne troškove za rad na održavanju filmskog fonda i ostalih filmskih materijala, kao i na ostale režijske troškove s obzirom na to da posluje u otežanim okolnostima.

"Djelatnost Kinoteke BiH sastoji se od arhivskog, istraživačkog i prikazivačkog odjela. U njenom filmskom arhivu štite se i čuvaju filmski materijali i filmska građa koja je od historijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovno-odgojnog i naučnog značaja. Tu su igrani, dokumentarni, kratki igrani i animirani filmovi koji sačinjavaju bh. nacionalnu zbirku, kao i značajan fond inozemnog filma", kazala je ona.