BiH
0

Općina Centar pomaže osnovce Rome

Sarajevo-x.com
U osnovne škole na području središnje gradske općine upisano je 101 dijete romske nacionalnosti, a njih 95 redovno pohađa nastavu. Kao i ranijih godina, u budžetu Općine Centar izdvojena su sredstva namijenjena kao pomoć za učenike Rome, saopćeno je.

Tim povodom su 8. septembra 2010. godine načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i pomoćnica načelnika za obrazovanje Zakira Šero posjetili OŠ "Hasan Kikić" i uručili po 100 KM za 34 učenika romske nacionalnosti koji redovno pohađaju nastavu u ovoj školi, kao i za 11 učenika OŠ "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak".

Demobilisani borac Sulejmani Safet nije krio zadovoljstvo novčanim sredstvima za pomoć njegovom sinu Muhamedu, učeniku - prvačiću OŠ "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak". - Hvala Općini Centar, a posebno načelniku Bećireviću. Novac ćemo iskoristiti najviše za kupovinu odjeće i obuće, a i za neke knjige koje do sada nismo nabavili, kazao je Sulejmani.

Nakon posjete ovoj školi delegacija Općine Centar se uputila u OŠ "Musa Ćazim Ćatić" gdje su je, pored mališana iz ove škole, dočekali i učenici OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević". Načelnik Bečirević je novac uručio za 30 učenika romske nacionalnosti iz ove dvije škole.

"Općina Centar već duži niz godina na ovaj način pomaže školovanje romske djece. Dodjelom ovih sredstava Općina nastoji poticati romsku djecu na redovno i uspješno školovanje te im pomoći da se nabavkom knjiga, odjeće i učila što bolje pripreme za pohađanje nastave. Nadam se da će ovi mališani postizati sve bolji uspjeh te da će mnogi od njih završiti i fakultete", kazao je Bećirević.

Za sedam učenika Roma iz osnovne škole "Alija Nametak", šest iz OŠ "Safvet-beg Bašagić", četiri iz OŠ "Isak Samokovlija" i tri romska učenika iz OŠ "Vladislav Skarić" novčana sredstva će preuzeti i uručiti im nastavnici i direktori njihovih škola.