BiH
3

Općina Centar pomaže obnovu Stolačke sahat kule

Klix.ba
Udruženje Forum mladih Stolac obratilo se Općini Centar sa zahtjevom za finansijsku pomoć za sanaciju Stolačke sahat kule.

Sahat kula je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Sagrađena je poslije 1664 godine, a radila je do pred Prvi svjetski rat i otkucavala vrijeme.

Medisa Tica, predsjednica Udruženja Forum mladih Stolac, je kazala da je neophodna sanacija i rekonstrukcija krova, stepeništa, te gromobranske instalacije.

Općina Centar Sarajevo godinama pomaže slabije razvijene lokalne zajednice i udruženja, odnosno projekte koji za cilj imaju razvoj i poboljšanje kvaliteta života stanovnika na području cijele Bosne i Hercegovine. Tako je načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić i ovog puta pozitivno odgovorio na zahtjev i odobrio finansijsku pomoć u iznosu od pet hiljada maraka.

"Općina Centar želi pomagati građanima u skladu sa svojim mogućnostima na području cijele Bosne i Hercegovine. Projekti ne smiju biti nacionalno obojeni i nama je drago što u ovom slučaju možemo pomoći. Nadamo se da će sahat kula biti obnovljena i ponovo u funkciji", naglasio je Ajnadžić.

Tica se zahvalila na pomoći prilikom potpisivanja protokola u Općini Centar koji je upriličen u ponedjeljak 21. maja 2018. godine.

"Nismo očekivali da ćemo dobiti ikakvu pomoć. Ovo je zaista pozitivno iznenađenje za nas i ova sredstva nam mnogo znače. Mi smo se Općini obratili za pomoć prije nekoliko mjeseci i obradovani smo što nam je ova lokalna zajednica izašla u susret", istakla je Tica.