BiH
0

Općina Centar: Pokrenute aktivnosti na izgradnji kružnog toka na Šipu

Klix.ba
S obzirom na velike saobraćajne gužve posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na raskrsnici ulica Alipašina i Branilaca Šipa, pokrenute su aktivnosti na izgradnji kružnog toka u ovom dijelu naselja Šip.

U petak 5. februara 2016. godine, u prostorijama Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH, održan je zajednički sastanak predstavnika ovog javnog preduzeća, Kantona Sarajevo i Općine Centar. U ime JP Ceste FBiH sastanku su prisustvovali v.d. direktor Ljubo Pravdić i njegovi saradnici Dedo Pjanić i Anis Bašić, Kemal Ademović, zastupnik u Skupštini KS, te predstavnici Općine Centar prof. dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar, Mustafa Resić, savjetnik načelnika Dževada Bećirevića i Irhad Čovrk, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Betanija-Šip.

Na sastanku je iskazana spremnost svih učesnika u projektu izgradnje kružnog toka na pomenutoj saobraćajnici kako bi se smanjile saobraćajne gužve i povećala sigurnost svih učesnika u saobraćaju. Dogovoreno je da će JP Ceste FBiH do narednog sastanka, koji je planiran u drugoj polovini februara ove godine, uraditi projektni zadatak na osnovu kojeg će raspisati javni poziv za odabir najboljeg idejnog rješenja. Kada se svi učesnici u projektu usaglase oko najboljeg idejnog rješenja biće pokrenuta procedura za izmjene regulacionih planova na osnovu čega će početi procedura rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, za šta su u budžetu JP Ceste Federacije BiH planirana sredstva. Na sastanku su, između ostalog, predsjedavajući Ajnadžić i savjetnik Resić iskazali spremnost Općine Centar da učestvuje u finansiranju realizacije ovog projekta.

"S obzirom da postoji veliki interes građana koji žive na području Šipa da se riješi ovaj problem, Općina Centar će uložiti sve svoje napore da dovedemo do kraja ovaj projekat", kazali su Ajnadžić i Resić.

Ovom prilikom je usaglašeno da izgradnjom budućeg kružnog toka budu obuhvaćene Alipašina, Branilaca Šipa i Jukićeva ulica, te da ovaj kružni tok bude adekvatno rješenje i u slučaju izgradnje buduće Prve transverzale koja će preko ovog područja voditi do Vogošće.