BiH
0

Općina Centar podržala projekat kućne njege za stare i iznemogle

FENA
U okviru podrške nevladinim organizacijama Općina Centar je sa 35.306 KM podržala projekt ''Laičke kućne njege za stare i iznemogle'' koji realizira Crveni križ općine Centar, saopćeno je danas iz Općine Centar.

U okviru tog projekta 17 volontera, među kojima je i jedan socijalni radnik, svakodnevno obilaze korisnike koji nemaju bližih srodnika, a bolesni su ili nepokretni.

Volonteri vode brigu o korisnicima tako što za njih nabavljaju lijekove, te donose obroke iz kuhinje Crvenog križa, odvode ih na ljekarske preglede, nepokretnim bolesnicima mijenjaju pelene koje nabavlja Crveni križ, kupaju ih, pospremaju njihove stanove, peru rublje, razgovaraju s njima...

Osim toga, za svoje korisnike obavljaju plaćanje režijskih troškova, kao i različite administrativne poslove vezane za ostvarivanje prava na tuđu njegu i pomoć, topli obrok i slično.

"Pružena skrb i topla ljudska riječ pomaže bolesnim i nemoćnim sugrađanima da se ne osjećaju napušteni i sami. Volonteri Crvenog križa vode brigu i o oboljelima od teških i hroničnih bolesti", navodi se.

Tokom svakog mjeseca brinu za prosječno 127 korisnika, a za neke od njih svakodnevno. U prvih šest mjeseci ove godine obavili su ukupno 5.579 posjeta na terenu. U tom periodu korisnicima su Crvenog križa podijeljena i 63 paketa hrane i higijenskih potrepština.