Za socijalno ugrožene
13

Općina Centar osigurala 130.000 KM za jednokratnu pomoć

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za namjenu izdvajanja finansijskih sredstava u svrhu jednokratne novčane pomoći za socijalno ugrožene porodice obezbijeđeno je 130.000 maraka, a sa takvom praksom će se nastaviti i ubuduće.

Općina Centar Sarajevo predvođena načelnikom Nedžadom Ajnadžićem godinama pokazuje senzibilitet prema osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Jedan u nizu primjera je izdvajanje finansijskih sredstava u svrhu jednokratne novčane pomoći za socijalno ugrožene porodice.

Sredstva sa ovog budžetskog granta raspoređuje općinski načelnik zaključkom, na prijedlog Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, u skladu sa utvrđenim kriterijima, a na osnovu podnesenih zahtjeva.

Ova vrsta jednokratnih novčanih pomoći izdvaja se za osnovne egzistencijalne potrebe kao što su kupovina hrane, odjeće, ogrijeva i slično, a dodjeljuje se na osnovu Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći licima u stanju socijalne potrebe.

U periodu od januara do novembra 2018. godine na osnovu prijedloga, ovu vrstu pomoći dobilo je oko 380 osoba, za šta je utrošeno 90.900 maraka.

"Tokom cijele kalendarske godine moguće je podnijeti zahtjev na Protokol Općine Centar i na osnovu Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći licima u stanju socijalne potrebe, moguće je odobriti samo jednom godišnje isplatu jednokratne socijalne pomoći. Sa zaprimljenim zahtjevom naši socijalni radnici obavljaju terensku posjetu na adresu korisnika gdje ličnim uvidom konstatujemo konkretne uslove života podnosioca zahtjeva. Visinu odobrene pomoći određujemo na osnovu kompletnog stanja u porodici (broja članova domaćinstva, uvjeta stanovanja, bolesti, invalidnosti, starosne dobi, radne sposobnosti...). Za sve odobrene zahtjeve, u skladu sa pomenutim Pravilnikom, na adresu stanovanja biće dostavljeni zaključci o isplati sredstava zajedno sa primjerkom uplatnice kao dokaz da su sredstva uplaćena na račun podnosioca zahtjeva. Zakonski rok za završetak predmeta od dana podnošenja zahtjeva je 30 dana", ističu iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

Pravo na jednokratne novčane pomoći imaju osobe koje su korisnici stalne novčane pomoći, tuđe njege i lične invalidnine, osobe sa invaliditetom i nesposobne za samostalan rad, korisnici dječijeg dodatka, samohrani roditelji koji su korisnici dječijeg dodatka i čija se djeca nalaze na redovnom školovanju do 25 godina života, djeca bez oba roditelja ili bez roditeljskog staranja čiji prihodi domaćinstva ne prelaze 400 KM, porodilje koje nisu u stalnom radnom odnosu, kao ni njihovi članovi domaćinstva, penzioneri, stara, bolesna i iznemogla lica preko 65 godina starosti čija primanja u domaćinstvu ne prelaze 400 KM mjesečno.