Park u Sarajevu
202

Općina Centar odlučila: Slijedi promjena izgleda Hastahane, planirana i zgrada

I. P.
Prijedlog odluke o usvajanju izmjena i dopuna te provođenju Regulacionog plana Gradski centar ''Marijin Dvor'' – za lokalitet Hastahana danas je usvojen na redovnoj 41. sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo.

Kako javlja reporter portala Klix.ba, ukupno je glasalo 27 vijećnika. Naime, za usvajanje navedenog prijedloga glasalo je 17 vijećnika, devet je bilo protiv, dok je jedan bio suzdržan. Što se tiče glasanja o provedbi plana, za je bilo 17 vijećnika, protiv sedam, a dva su bila suzdržana.

Sadašnji izgled (Srceenshot)
Sadašnji izgled (Srceenshot)

Za izmjenu i provedbu izmjene plana glasali su vijećnici iz Stranke demokratske akcije, Naroda i pravde i drugih partnerskih stranaka. Protiv su bili vijećnici Naše stranke, GS-a i Socijaldemokratske partije.

Prijedlog 1 (Srceenshot)
Prijedlog 1 (Srceenshot)

Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar, naglasio je kako objekat, koji je najveći kamena spoticanja plana, neće biti privatno vlasništvo te da neće biti promjena u vezi s dimenzijama objekta.

Podsjećamo, danas se u Sarajevu održava redovna 41. sjednica Općinskog vijeća Centar, a jedna od tačaka dnevnog reda je bila rasprava i glasanje o izmjenama regulacionog plana za lokalitet park Hastahana na Marijin-Dvoru.

Građani koji su u velikom broju pratili sjednicu u znak protesta su izašli iz sale.

Prijedlog 2 (Srceenshot)
Prijedlog 2 (Srceenshot)

Stanovnici Marijin-Dvora već neko vrijeme se protive građenju u Parku Hastahana koji bi prema planu Općine Centar trebao poprimiti drukčiji izgled uz dodatak jednog objekta na mjestu današnjeg parkinga.