{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Općina Centar: Objavljeni konkursi za stipendiranje srednjoškolaca i studenata

F
FENA
20.11.2017. u 13:29
43
39
Općina Centar: Objavljeni konkursi za stipendiranje srednjoškolaca i studenata
43
Općina Centar: Objavljeni konkursi za stipendiranje srednjoškolaca i studenata
Općina Centar (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Općina Centar Sarajevo raspisala je konkurse za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata u školskoj 2017/2018. godini, koji je objavljen danas u dnevnom listu „Oslobođenje“ i web stranici općine. Konkurs ostaje otvoren do 5. decembra ove godine, saopćeno je iz te općine.
Kako bi se omogućilo što većem broju nadarenih učenika i studenata, koji svojim zalaganjem i trudom postižu izuzetne rezultate u različitim naučnim oblastima, da dobiju stipendije, usvojen je novi Pravilnik o dodjeljivanju stipendija "Prof. dr. Husein Kulenović“ nadarenim učenicima i studentima. Prema odredbama pomenutog pravilnika, pravo na stipendiju u iznosu od 80 KM mjesečno imaju srednjoškolci s prosječnom ocjenom 4,7, a u iznosu 100 KM redovni studenti s prosjekom ocjena najmanje 9. Usvojen je i prijedlog da se poveća broj bodova za rezultate na međunarodnim takmičenjima.

Pravilnikom o stipendiranju učenika i studenata koji se školuju u otežanim uslovima života propisano je da stipendije u istim iznosima kao i oni nadareni mogu dobiti srednjoškolci sa prosjekom ocjena 3,5 i redovni studenti sa prosjekom ocjena od najmanje 7. Pri tome, osim rezultata u učenju, bodovi se dodjeljuju po osnovu niskog porodičnog standarda, otežanih uvjeta života (kao što su djeca bez roditelja, djeca sa invaliditetom i drugo) kao i uvjeta koji su nastali kao posljedica rata (djeca poginulih boraca, djeca čiji su roditelji ratni vojni invalidi 50 posto, djeca pripadnika Oružanih snaga RBiH itd.), a propisani su i dodatni bodovi za pripadnike romske populacije.

Pravo na općinsku stipendiju imaju nadareni učenici i studenti kao i oni koji se školuju u otežanim uslovima života, a koji imaju prebivalište na području općine Centar u neprekidnom trajanju od tri godine i ne koriste druge stipendije.

Prijave na konkurs (koje se mogu preuzeti s web stranice ili na info pultu Općine Centar) treba dostaviti lično s potrebnom dokumentacijom na Protokol Općine Centar ili poštom preporučeno na adresu: Općina Centar, Mis Irbina 1, Sarajevo, uz naznaku "Prijava za stipendiju".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: