Manje nego inače
0

Općina Centar obezbijedit će besplatne užine za 123 školarca

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Općina Centar svake godine obezbjeđuje finansijska sredstva za besplatne užine učenicima osnovnih škola slabijeg imovnog stanja. Zbog vanrednih okolnosti ovog mjeseca je obuhvaćeno samo 123 mališana kojima je obezbijeđena besplatna užina.

Sredstva za nabavku besplatnih užina su izdvojena iz općinskog budžeta na osnovu Odluke o privremenom finansiranju, u periodu januar-mart 2021. godine, koju je potpisao općinski načelnik Srđan Mandić i u okviru čega je planiran iznos od 4.726 KM, dok se na godišnjem nivou u budžetu Općine Centar za ovu namjenu u prosjeku planira 85.000 KM.

Osnovne škole svake godine Službi za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar dostavljaju spiskove sa imenima učenika koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, odnosno koji ostvaruju pravo na dodatak na djecu koji je i jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na besplatnu užinu, na osnovu čega pomenuta služba provjerava stanje na terenu i donosi odluku o ispunjavanju prava na ovaj vid pomoći.

Za jedno dijete mjesečno se izdvaja po 18 KM za užinu i to devet mjeseci u godini, s obzirom na to da se nabavka užina ne vrši za vrijeme raspusta. Do pojave korone i vanrednih okolnosti Općina Centar je svake godine finansirala užinu u prosjeku za preko 460 učenika iz 11 osnovnih škola iz Centra, te Javne ustanove "Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju djece“, kao i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor“ gdje su besplatnu užinu dobijali učenici koji stanuju na području općine Centar.