Svjetski dan Roma
4

Općina Centar obezbijedila računare za djecu s Gorice, uskoro i besplatan internet

Dž. P.
Foto: Općina Centar
Povodom 8. aprila Svjetskog dana Roma, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić danas je zajedno s svojim saradnicima i vijećnikom Velijom Katicom posjetio romsko naselje na Gorici.

Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić kao gest dobre volje stanovnicima ovog naselja koji se nalaze u najtežoj socijalnoj situaciji podijelio 50 paketa s osnovnim prehrambenim namirnicama te zaštitnom opremom.

"Kako naša djeca sa Gorice na bi propuštala online školsku nastavu Općina Centar će finansirati montažu i servisiranje, te plaćanje troškova antene za besplatan wi-fi internet u ovom naselju. Samo je potrebno da se vi dogovorite na čiji objekat će biti postavljena antena. Također ćemo danas dodijeliti dva kompletna računara za dvije romske porodice koji nemaju ovu računarsku opremu kako djeca ne bi izostajala s online nastave, jer nam je jako bitno da ne prekidaju niti propuštaju školsko gradivo tokom ove vanredne situacije. Osim ovog također imamo u planu donirati još nekoliko kompjutera za djecu Rome", objasnio je načelnik Ajnadžić tokom današnje posjete naselju Gorica gdje ga je kao domaćin zajedno sa svojim komšijama dočekao Dervo Sejdić, predsjednik Romskog informativnog centar "Kali Sara".

Predstavnici Roma su se zahvalili na dosadašnjoj podršci koju Općina Centar pruža njihovoj populaciji, posebno u rješavanju stambenih problema. Prvi računar su u ime načelnika Ajnadžića donirali njegov savjetnik Osmo Babić i vijećnik Velija Katica porodici Sinana Rašitija koji zajedno sa svojom višečlanom porodicom živi u ulici Zuke Džumhura 58 na Koševskom Brdu.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. aprila u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, što predstavlja jedan od najvažnijih događaja u historiji Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvatanjem naziva "Rom", što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. april, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.