Još jedna sporna zgrada
38

Općina Centar o objektu Pennyja na Šipu: Građani na javnoj raspravi dali podršku projektu

B. R.
Objekat Pennyja na zemljištu označenom sa K-9 (Foto: Čitatelj)
Objekat Pennyja na zemljištu označenom sa K-9 (Foto: Čitatelj)
Od Općine Centar Sarajevo tražili smo komentar o navodima mještana Šipa koji negoduju zbog namjere gradnje stambeno-poslovnog kompleksa kompanije Penny koji bi trebao biti visok 19 metara. Između ostalog, osvrnuli su se na komentar da se povećanjem visine ovog objekta vrši kompenzacija spomenutoj firmi za planirano rušenje njihovog objekta u naselju Velešići.
Potvrdili su da je firma Penny tražila izmjenu regulacionog plana. Postupajući po ovom zahtjevu, kako su naveli, pribavljeno je mišljenje kantonalnog Zavoda za planiranje razvoja u cilju utvrđivanja opravdanosti izmjena. Podsjetili su da su u izjašnjenju zavoda navedeni urbanističko-tehnički uslovi pod kojima se mogu vršiti izmjene.

"Cijeneći pozitivno izjašnjenje nosioca izrade plana, na temelju utvrđenih smjernica pripremljen je Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana Poslovna zona Šip za parcelu K-9, koju je usvojilo Općinsko vijeće Centar Sarajevo", ukazali su.

Tvrde da su izmjene i dopune plana objekta, čija je visina povećana sa devet na 19 metara, provedene u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju i Uredbom o jedinstvenoj metodologiji za izradu dokumenata prostornog uređenja.

Komentarisali su i javne rasprave po ovom pitanju za koje je naš sagovornik tvrdio da nisu provedene u skladu s procedurama tj. da o njima nisu odgovarajuće informisani građani. Naglasili su da su učinili sve ono što je bilo potrebno da urade.

"Nakon izrade prijedloga plana pristupilo se organiziranju javne rasprave koja je zakazana za 16.10.2019. godine te je poziv za učešće upućen svim subjektima u planiranju, uključujući i Službu za civilnu zaštitu mjesne zajednice kojoj je naloženo da putem Mjesne zajednice Betanija-Šip organizira održavanje javne rasprave - zbora građana, uz obavezu da građane ovog mjesnog područja i ostale zainteresovane korisnike predmetnog lokaliteta informiše o terminu i mjestu održavanja iste. Mjesna zajednica je putem plakata na svim oglasnim pločama i drugim mjestima predviđenim za obavijesti na području Šipa obavijestila stanovnike o terminu i mjestu održavanja javne rasprave, na isti način kao i prilikom organiziranja svih prethodnih rasprava o različitim pitanjima od interesa za građane ove mjesne zajednice", saopćili su.

Prema navodima ove lokalne zajednice, javna rasprava iz 16. oktobra prošle godine je održana u prepunoj prostoriji Mjesne zajednice Betanija-Šip i građani tada nisu imali primjedbe. Poručili su da su prisutni dali, kako su istakli, jednoglasnu podršku izmjenama i dopunama plana.

"Na održanoj javnoj tribini, te u ostavljenom roku za dostavu pisanih primjedbi i sugestija Općina nije zaprimila nijednu primjedbu na ovaj dokument", dodali su.

Potcrtali su da je na javnoj raspravi građanima predstavljeno idejno rješenje planiranog objekta od podnosioca zahtjeva za koji su napomenuli da nije sastavni dio regulacionog plana. Naglasili su da po potrebi i na zahtjev investitora idejno rješenje može biti izmijenjeno.

"Procedura izmjene Plana provedena je u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju i uredbom te je osigurano uključivanje javnosti putem održavanja javne rasprave", saopćili su.

Potvrdili su da je prijedlog izmjena i dopuna regulacionog plana usvojen na sjednici Općinskog vijeća održanoj 28. novembra 2019., a na snagu je stupio 5. decembra iste godine.

Iz Općine Centar odgovorili su na navod da se povećanjem spratnosti objekta kompenziralo Pennyju zbog toga što se planira rušiti njegova poslovnica u naselju Velešići radi gradnje Prve transverzale.

"Preko Općine Centar nije moguće vršiti bilo kakvu kompenzaciju niti uspostavljati bilo kakvu vezu između dva potpuno pravno odvojena predmeta (poslovni objekti Penny Plus u Velešićima i izmjena i dopuna plana na Šipu)", tvrde.

Podsjetili su da je ovo pitanje u nadležnosti Kantona Sarajevo kao investitora gradnje navedene saobraćajnice.