Općina Centar nastavlja sufinansirati troškove vantjelesne oplodnje

Klix.ba
13.2.2019. u 12:21
28
59
Općina Centar nastavlja sufinansirati troškove vantjelesne oplodnje
28
Općina Centar nastavlja sufinansirati troškove vantjelesne oplodnje Ilustracija: Shutterstock
Iako zdravstvo nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, Općina Centar godinama unazad izdvaja iz budžeta značajna sredstva za troškove vantjelesne oplodnje.
S obzirom na činjenicu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjim godinama zabilježen znatan pad nataliteta, središnja sarajevska Općina u 2017. godini započela je sa realizacijom pilot projekta i tako postala prva lokalna zajednica u FBiH koja sufinansira troškove vantjelesne oplodnje.

Praksa većine zemalja u Evropskoj uniji je da država plaća pokušaje medicinski potpomognute oplodnje, ali u Bosni i Hercegovini je tek u junu prošle godine na federalnom nivou usvojen Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

S obzirom na tešku ekonomsku situaciju, parovi koji se odluče dobiti potomstvo na ovaj način za svaki pokušaj vještačke oplodnje moraju izdvojiti velika finansijska sredstva na ime plaćanja troškova postupka nadležnim zdravstvenim ustanovama.
S tim u vezi, početkom 2017. godine načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić donio je Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje.

Sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje je projekt koji se realizuje putem općinske Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, a u budžetu je za pomenutu namjenu tokom protekle dvije godine obezbijeđeno 200.000 KM, te odobreno oko 60 zahtjeva.

S obzirom da je projekt izazvao veliko interesovanje, Općina Centar je nastavila sa njegovom realizacijom i u 2019. godini.

Svi zainteresovani mogu na web stranici Općine Centar www.centar.ba u rubrici Elektronski formulari naći i isprintati zahtjev za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, koji sa potrebnom dokumentacijom mogu predati na protokol Općine Centar (Mis Irbina 1). Javni poziv ostaje otvoren dok sva finansijska sredstva za ovu namjenu ne budu iskorištena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (59)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: