Važna pomoć
35

Općina Centar nastavlja sufinansirati troškove vantjelesne oplodnje

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić upriličio je u utorak susret sa osam mladih bračnih parova kojima će Općina sufinansirati troškove vantjelesne oplodnje na jednoj od medicinskih klinika.

U svom obraćanju prisutnima načelnik Ajnadžić im je uputio savjet da budu uporni u namjeri da steknu potomstvo i naglasio da Općina Centar, u skladu sa mogućnostima, pomaže da ova priča dobije sretan kraj.

"Jako sam sretan da predstavljam lokalnu zajednicu koja vam može pomoći i da vas po mogućnosti učini sretnim kao što su sretni svi oni koji su postali roditelji. Želimo biti dio te dobre, pozitivne priče. Osim finansijske pomoći koju pružamo u ovakvim situacijama, također sam potpisao novi pravilnik u kojem smo ublažili pojedine kriterije kako bi što više bračnih parova sa Centra dobilo mogućnost sufinansiranja troškova vantjelesne oplodnje. Sada je moguće dobiti finansijska sredstva za pokušaj vantjelesne oplodnje u klinikama izvan BiH u iznosu do 2.500 KM. Ovo je novi projekt koji smo pokrenuli od ove budžetske godine i naše namjere su da nastavimo sa njegovom realizacijom do usvajanja zakona na državnom nivou koji će regulisati ovu oblast", objasnio je Ajnadžić koji je ovom prilikom uručio parovima potvrde o uplatama općinskih sredstava za pomenutu namjenu.

Sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje je pilot projekt kojeg je pokrenuo načelnik Ajnadžić, a realizuje se putem općinske Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica, i ima za cilj stvaranje što optimalnijih uslova za podizanje nataliteta koji posljednjih godina pada. U općinskom budžetu 2017. godine za ovu namjenu je planiran iznos od 100.000 KM. U aprilu ove godine Općina Centar je putem ovog projekta sufinansirala za sedam bračnih parova troškove vantjelesne oplodnje.

Pomenutim Pravilnikom o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje su utvrđeni uvjeti, visina pomoći i način ostvarivanja prava na dodjelu te vrste novčane pomoći stanovnicama općine Centar koji su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici. Pravilnikom je propisano da će Općina sufinansirati tri postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti. Visina troškova se kreće od 1.000 do 3.000 KM. Ženama preko 40 godina života Općina Centar sufinansira dva pokušaja iznosom do 50 posto od ukupne cijene troškova vantjelesne oplodnje, gdje najveći izdvojeni iznos može biti do 2.500 KM.