BiH
1

Općina Centar nastavlja pomagati održavanje kosog lifta na Ciglanama

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić održali su 30. maja 2016. godine u Općini Centar sastanak sa delegacijom KJKP GRAS koju su činili generalni direktor Avdo Vatrić, izvršni direktor za tramvajski i trolejbuski saobraćaj Almir Ahmetspahić i izvršni direktor za autobuski i minibuski saobraćaj Jakub Kubur.

Povod sastanka bio je razgovor o nastavku finansijske podrške Općine Centar za omogućavanje nesmetanog funkcionisanja kosog lifta na Ciglanama.

Naime, Općina Centar nije vlasnik lifta niti je nadležna za upravljanje i održavanje sredstava javnog saobraćaja, ali želi aktivno sudjelovati u rješavanju ovog krupnog problema naših sugrađana. Podsjećamo da je Općina Centar za osposobljavanje jedne trase kosog lifta iz budžeta za 2015. godinu izdvojila 10.000 KM čime je pomogla da se kosi lift ponovo stavi u funkciju.

Predsjedavajući Ajnadžić je kazao da Općina Centar iskazuje zainteresiranost da pomogne u rješavanju gorućeg problema za stanovnike Ciglana.

"Mi u Općini Centar smo zainteresirani za to da lift funkcionira, a onda u kontinuitetu njegovog funkcioniranja spremni smo tražiti neko povoljno, dobro i trajno rješenje za budućnost i perspektivu. Interes Općine je da građani dobiju potpunu funkciju kosog lifta, a mi kao lokalna zajednica ćemo učiniti sve što je u našoj moći da im to omogućimo. Općina je spremna čak i na to, naravno uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, preuzeti na sebe upravljanje kosim liftom i njegovo finansiranje. Zainteresirani smo da razgovaramo, da otvorimo proces traženja rješenja i da eventualno u konačnici, ukoliko se dogovorimo, Vlada KS da saglasnost da to ide prema Skupštini, a da ona kao stvarni vlasnik donese Odluku da kosi lift ustupi Općini Centar. Općina Centar ne može investirati velika finansijska sredstva u nešto što je tuđe, ali sigurno ćemo donirati jedan dio sredstva do pronalaska trajnog rješenja", istakao je Ajnadžić.

Savjetnik Resić dodao je da će Općina u što kraćem vremenskom periodu iznaći način da iz budžeta izdvoji interventna sredstva kako se ne bi dozvolilo da kosi lift stane sa radom, ali da se po užurbanoj proceduri mora raditi na pronalasku trajnog rješenja.

Izvršni direktor Ahmetspahić se zahvalio na dosadašnjoj finansijskoj pomoći Općine Centar ovom preduzeću.

"Zajedničkim snagama ćemo učiniti sve što je u našoj moći da održimo funkciju kosog lifta. Veliko hvala Općini Centar što ima sluha za probleme sa kojima se suočavamo, a iskreno se nadam da će i ovaj problem u skorije vrijeme dobiti svoje trajno rješenje", naglasio je Ahmetspahić.