Koliko su načelnici ispunili obećanja
320

Općina Centar na prvom mjestu, slijede Modriča, Vogošća...

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: D. S./Klix.ba
Tijana Cvjetićanin, koordinatorica istraživanja UG "Zašto ne" (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Načelnici Općina Centar Sarajevo, Modriča i Vogošća ispunili su najviše obećanja iz svojih predizbornih obećanja. S druge strane, općinski načelnici Ljubinja, Cazina i Banje Luke nisu se potrudili da ispune ono što su 2008. godine obećali.

Udruženje građana Zašto ne je u okviru projekta Istinomjer provelo istraživanje ispunjenja predizbornih obećanja načelnika u deset bh. općina (Centar Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Vogošća, Modriča, Maglaj, Gračanica, Ljubinje, Bosanska Krupa i Cazin). Iako su upiti poslani na adrese svih načelnika, samo ih je osam odgovorilo, s tim da je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović usmeno odgovorio i obrazložio ispunjenje obećanja, dok je učinak gradonačelnika Banje Luke Dragoljuba Davidovića analiziran iz njegovih medijskih nastupa.

Prema dobijenim rezultatima višemjesečnog istraživanja koje je obuhvatilo 1.038 obećanja, sarajevska Općina Centar i njen načelnik Dževad Bećirević su na prvom mjestu po broju ispunjenih obećanja. Odmah iza njega je Mladen Krekić, načelnik Općine Modriča, dok su na trećem mjestu Vogošća i njen načelnik Edin Smajić.

"Među općinama imamo tri općine u kojima SDP ima načelnika, po dvije sa načelnicima iz SDA i SNSD-a, po jednu sa načelnicima iz SDS-a i A-SDA, te Bosansku Krupu gdje smo imali nezavisnog kandidata kao načelnika", kazala je Tijana Cvjetićanin, koordinatorica istraživanja UG Zašto ne, koja dodaje da načelnike prvih triju općina možemo smatrati najodgovornijim u BiH u ovom mandatu.

Najviše predizbornih obećanja odnosilo se na oblast infrastrukture, čak 458, od kojih je ispunjeno 280. Slijede obećanja data iz oblasti lokalne uprave, kulture i sporta te poslovnog okruženja.

"Najmanje su zastupljeni obrazovanje sa 35, zdravstvo sa 25 i mladi sa 18 obećanja. Oblast mladih je i ona u kojoj je procentualno ispunjeno najmanje obećanja, samo tri", dodala je Cvjetićanin.

Načelnik sarajevske Općine Centar dao je 312 obećanja od kojih je čak 72 posto ispunio. Gradonačelnik Banje Luke ispunio je samo četiri posto obećanja, dok je čelni čovjek Tuzle ispunio 38 posto obećanja.

Načelnik Vogošće je od 218 obećanja ispunio 48 posto, koliko je ispunio i načelnik Modriče od 133 data obećanja.

"Možemo zaključiti kako za lokalni nivo vlasti imamo malo programa, ali ukoliko imaju program, onda su mnogo odgovorniji od ostalih nivoa vlasti", kazala je koordinatorica istraživanja UG Zašto ne.

Istinomjer će i dalje pratiti rad svih nivoa vlasti, a na adrese svih općina u BiH poslati su ponovni upiti na osnovu kojih će se izvršiti monitoring ispunjenja obećanja u naredne četiri godine.