{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Općina Centar: Na području Hastahane neće biti građeni objekti od šest spratova

3.10.2017. u 11:45
41
122
Općina Centar: Na području Hastahane neće biti građeni objekti od šest spratova
41
Općina Centar: Na području Hastahane neće biti građeni objekti od šest spratova
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što se u javnosti pojavila informacija o Odluci o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Gradski centar-Marijin Dvor'' za lokalitet Hastahana saopćenje za javnost oglasila se Općina Centar.
Kako navode, Općinsko vijeće Centar Sarajevo je većinom glasova vijećnika usvojilo Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Gradski centar-Marijin Dvor'' za lokalitet Hastahana.

Oni podsjećaju da je na ovom lokalitetu ranije bila planirana izgradnja „Muzeja opsade Sarajeva“, ali nakon što je investitor projekta „Fama“ kolekcija zvanično pisanim putem obavijestio Općinu Centar da odustaje od njegove realizacije, pristupilo se izradi drugog rješenja kako bi se navedeni lokalitet uredio i stavio u funkciju građana.

"U Odluci koju je usvojilo Općinsko vijeće nigdje se ne spominje izgradnja objekta od šest spratova kao što se navodi u pojedinim medijskim člancima. Ovdje je u pitanju isključivo pokretanje procedure za buduće uređenje lokaliteta, a u smjernicama za izradu plana, odnosno članu 4. Odluke, između ostalog se navodi da na predmetnom lokalitetu može biti izgrađen objekat koji će se sastojati od suterena, prizemlja i jednog sprata, a u kojem bi bili smješteni sadržaji nestambene namjene, odnosno galerije, knjižare, izložbeni prostori, edukativni sadržaji za djecu, multimedijalni sadržaji, poslovni, turistički i uslužni sadržaji. Maksimalna tlocrtna površina, u skladu sa smjernicama za izradu, može iznositi 3500 kvadratnih metara, a površina parcele iznosi 1,2 hektara. U smjernicama dakle stoji da se može graditi objekat, a nigdje nije utvrđeno da će on automatski biti i izgrađen", saopćeno je iz Općine Centar.

Dalje se navodi da prema smjernicama za izradu plana predviđena je izgradnja podzemne garaže tako da bi se iznad površine mogao izgraditi trg sa hortikulturnim rješenjem i urbanim mobilijarom.

"Izmjene i dopune ovog planskog dokumenta neće ići po skraćenoj već po redovnoj proceduri, uz učešće relevantnih stručnjaka i institucija kao i svih zainteresiranih građana, a prihvaćen je prijedlog da se raspiše javni konkurs za idejni projekt budućeg izgleda prostora parka Hastahana. Na kraju, konačnu odluku o tome šta će se graditi na ovoj lokaciji i na koji način će ona biti uređena, reći će građani koji će svoje viđenje Hastahane moći iznijeti kroz javne rasprave koje će biti organizovane po ovom pitanju", zaključuju iz Općine Centar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: