Sarajevo
0

Općina Centar KCUS-u donirala dva aparata vrijedna 120.000 KM

FENA
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Faris Gavrankapetanović potpisali su danas u Sarajevu ugovor o donaciji i primopredaji dvaju uređaja za ovaj klinički centar.

Riječ je o ultrazvučnom aspiratoru za resekciju i transplantaciju jetre namijenjen Abdominalnoj hirurgiji, čija je vrijednost 84.130 KM, te aparatu za vođenje i praćenje dubine anestezije namijenjen Maksilofacijalnoj hirurgiji vrijednosti od 35.000 KM.

Općina Centar Sarajevo za nabavku oba oparata iz budžeta je izdvojila 120.000 KM.

Gavrankapetanović je, nakon potpisivanja ugovora, zahvalio Općini Centar i načelniku Bećireviću na tako vrijednoj donaciji, naglasivši da je ukupna vrijednost donacija te Općine KCUS-u u ovoj godini 260.000 KM, dok je u prošloj godini vrijednost donacija iznosila 196.500 KM.

"Drago nam je da je Općina Centar prepoznala KCUS kao najveći i najznačaniji klinički centar u BiH te potrebe ovog centra, posebno u vrijeme recesije kada je teško doći do sredstava", kazao je on.

Istaknuvši da su oba aparata već dopremljena te da se očekuje skora prezentacija od proizvođača, Bećirević je izrazio nadu da će oni što prije biti pušteni u funkciju. Također je potcrtao očekivanje da će Općina Centar i u narednoj godini moći pružiti pomoć KCUS-u, ocjenjujući da je riječ o aparatima koji su općedruštveno dobro te da mogu spasiti nečiji život.

Šef Klinike za abdominalnu hirurgiju Zuhdija Kandić naglašava da će ovaj aparat hirurgiju jetre dovesti na najsavremeniji nivo te da će najveću primjenu imati u transplantaciji jetre.

Govoreći o značaju drugog aparata, anesteziolog i reanimolog na KCUS-u Suad Rožajac ističe da će se njime tokom vođenja operativnog zahvata osigurati maksimalna sigurnost pacijenta.