Obuhvaćeno 13 škola
11

Općina Centar izdvojila 80.000 KM za užine osnovaca

Klix.ba
Općina Centar putem Službe za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica već desetu godinu zaredom plaća đačke užine djeci iz porodica slabijeg imovinskog stanja a koja pohađaju osnovne škole na području središnje gradske općine.

Ove godine je iz budžeta Općine Centar izdvojeno 80.000 KM za 579 djece u 13 osnovnih škola koja ostvaruju pravo na besplatnu užinu tokom školske godine. Osim 11 osnovnih škola sa svog područja, Općina plaća i užine za učenike iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju djece i Centra za vaspitanje, obrazovanje, radno osposobljavanje i zapošljavanje mentalno retardirane djece, djece oboljele od autizma i cerebralne paralize "Vladimir Nazor".

Osnovna škola "Alija Nametak" broji najviše osnovaca - njih 101 koji primaju besplatnu užinu.

"Radi se o školi koja pokriva rubni dio Općine Centar, gdje se većina stanovništva nalazi u stanju socijalne potrebe i nemaju redovna mjesečna primanja, a izražen je i problem nezaposlenosti. Stoga im i na ovaj način želimo pomoći i olakšati obrazovanje njihove djece. Općina Centar će i u budućnosti obezbjeđivati besplatne užine za osnovce iz porodica slabijeg imovinskog stanja", rekao je Osmo Babić, pomoćnik načelnika za zdravstvo i socijalna pitanja.

Bitno je naglasiti kako svaki roditelj slabijeg imovinskog prava prima dječiji dodatak putem Službe za rad, zdravstvo i socijalna pitanja ili jednokratnu novčanu pomoć putem Službe za boračko-invalidsku zaštitu, zavisno od kriterija koje ispunjavaju.