BiH
31

Općina Centar izdvojila 50 hiljada maraka za projekt kućne njege

Klix.ba
Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva godinama unazad stavlja među najprioritetnije aktivnosti.

Pomoć se realizuje kroz mnogobrojne projekte - jednokratne novčane pomoći, kroz projekat "Hljeb i mlijeko", pomoć u liječenju...

Jedan od projekata koji Općina Centar podržava je i pomoć starijim osobama preko 60 godina, nepokretnim, invalidnim i bolesnim osobama s ciljem poboljšanja životnih uslova. Pomenuti projekt se realizuje putem Crvenog križa/krsta Općine Centar a za šta je iz općinskog budžeta izdvojeno 50.000 maraka.

Protokol o realizaciji tog budžetskog granta potpisali su u Općini Centar 9. juna 2017. godine načelnik Nedžad Ajnadžić i predsjednik Crvenog križa/krsta Općine Centar Bakir Nakaš.

Korisnici ovog projekta su osobe treće životne dobi, starosti od 60 i više godina, osobe koje su izložene teškom siromaštvu, koje imaju minimalna ili nikakva primanja, osobe koje se suočavaju sa zdravstvenim i socijalnim problemima, koje su socijalno izolovane i nemaju materijalnu niti moralnu podršku društva i svojih najbližih. Osnovni cilj ovog projekta je pružanje pomoći starijim osobama koje žive u teškim okolnostima, posebno onima koji su usamljeni, bolesni ili su fizički ograničeni u svakodnevnom funkcioniranju.

Prema riječima Nakaša realizacija ovog projekta je već postala prepoznatljiva dobra praksa.

"Starim i iznemoglim osobama se pružaju kvalitetne usluge pomoći u kući i zdravstvene usluge stručnih lica, kao i volontera, koji su prošli edukaciju pružanja usluga kućne njege radi poboljšanja kvaliteta života najosjetljivije grupe u populaciji. U program kućne njege uvršteni su i oni sugrađani treće životne dobi koji imaju srodnike, ali čiji srodnici se nalaze u stanju socijalne potrebe. Korisnici koji nemaju bliže srodnike, pored prehrambenih i higijenskih paketa, imat će usluge volontera koji će im pomoći prilikom odlaska doktoru, rješavanja administrativnih problema, ići sa njima u šetnju, obavljati kupovinu", kazao je Nakaš.

Načelnik Ajnadžić pohvalio je dugogodišnju saradnju sa Crvenim križom/krstom i izrazio nadu da će biti nastavljena i u budućnosti.

"Saradnja koja traje već godinama se nastavlja, a iskreno želim da vaš humani rad bude uspješan. Općina Centar vam stoji na raspolaganju i kada je u pitanju materijalna, ali i svaka druga pomoć i podrška. U septembru planiramo organizirati taktičko pokaznu vježbu simulacije neke od mogućih rizičnih situacija koja će imati za cilj da našim građanima da brzi odgovor na to kako se ponašati u takvim situacijama. U vježbi će učestvovati vatrogasci, policija, općinska organizacija Crvenog križa, tim Doma zdravlja koji će se sastojati od ljekara, tehničara, vozača i vozila za transport povrijeđenih, gorska služba, te mjesni štabovi civilne zaštite.

Cilj vježbe je praktična primjena sistema uzbunjivanja i obavještavanja, demonstriranje opreme i sredstava za gašenje požara, opreme za spašavanje na visinama, opreme za pružanje prve pomoći nastradalim u sličnim situacijama", pojasnio je Ajnadžić.