{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Općina Centar izdvojila 5.000 KM za školske biblioteke

20.11.2013. u 14:59
0
3
Općina Centar izdvojila 5.000 KM za školske biblioteke
0
Općina Centar izdvojila 5.000 KM za školske biblioteke
Foto: Ilustracija
Općina Centar je i ove godine iz svog budžeta izdvojila 5.000 KM za opremanje biblioteka u osnovnim školama sa svog područja.
Novčana sredstva raspoređena su pojedinim osnovnim školama, u skladu sa brojem učenika i ukupnim raspoloživim fondom školske lektire. Ove godine su kao prioriteti za opremanje biblioteka određene tri osnovne škole - "Alija Nametak", kojoj je dodijeljeno 2.000 KM, te "Musa Ćazim Ćatić" i "Isak Samokovlija", koje su dobile po 1.500 KM.

Na osnovu Zakona o bibliotečkoj djelatnosti, Javna ustanova Biblioteka Sarajevo izvršila je u prošloj godini nadzor i uradila analizu stanja biblioteka u osnovnim školama na području općine Centar. Nadzor nad bibliotekama vršen je kroz nekoliko osnovnih parametara: građa koja se čuva, prostor, oprema, ustroj biblioteke i osoblje koje je zaduženo za rad u biblioteci. Od ukupno deset škola na području općine Centar u kojima je izvršen nadzor, šest nije zadovoljilo potreban minimum knjiga (5.000 bibliotečkih jedinica) predviđenih bibliotečkim standardom.

Inače, u bibliotekama 11 osnovnih škola Centra učenicima je u protekloj školskoj godini bilo na raspolaganju 52.418 primjeraka knjiga, od čega 16.468 obavezne školske lektire. Broj knjiga obavezne lektire po učeniku iznosi od 1,70 u OŠ "Alija Nametak" do 11,55 knjiga u OŠ "Vladislav Skarić". Bez obzira na broj knjiga ustanovljen je nedostatak obavezne lektire, a neki od problema su i mali broj naslova, stalna amortizacija knjiga, promjena obavezne lektire po nastavnom planu i programu.

Imajući u vidu da su dobro opremljene školske biblioteke i obogaćivanja knjižnog fonda nužni za uspješno izvođenje nastave i unapređenje odgojno-obrazovnog rada, Općina Centar će nastaviti pružati finansijsku podršku osnovnim školama iako još uvijek nije njihov osnivač niti za to ima zakonsku obavezu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: