BiH
3

Općina Centar finansira sanaciju rasvjetnih tijela na Akademiji likovnih umjetnosti

FENA
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i dekanesa Akademije likovnih umjetnosti Marina Finci potpisali su danas protokol o realizaciji granta Akademiji.

Općina Centar rebalansom budžeta za ovu godinu izdvojila je 3.000 KM za popravku i sanaciju rasvjetnih tijela vanjske iluminacije zgrade Akademije likovnih umjetnosti.

Finci se zahvalila Općini Centar i načelniku Bećireviću na dosadašnjoj podršci ovoj visokoškolskoj ustanovi.

"Zgrada Akademije likovnih umjetnosti jedno je od najljepših zdanja u Sarajevu. Kako na Akademiji njegujemo lijepe i duhovne vrijednosti, nama je bitno, a vjerujem i ovom gradu, da ova zgrada ostane jedan od reprezenata Sarajeva. Općina Centar pokazuje kako lokalna zajednica brine o lijepom izgledu grada", istakla je Finci.

Prethodna uprava Akademije likovnih umjetnosti već je pokrenula proceduru odabira izvođača radova koji će sa prebacivanjem finansijskih sredstava, što se očekuje u narednih nekoliko dana, odmah započeti popravku i zamjenu rasvjetnih tijela vanjske iluminacije, tako da bi ovaj objekat vrlo brzo, a posebno noću, mogao pokazati svu svoju ljepotu.

Zgrada Akademije likovnih umjetnosti je izgrađena u romaničko-bizantijskom stilu 1899. godine kao Evangelistička crkva, prema nacrtima slavnog češkog arhitekte Karla Paržika, saopćeno je iz Općine Centar.