BiH
35

Općina Centar donirala još pet laptopa slijepim i slabovidnim osobama

Klix.ba
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je u četvrtak zajedno sa saradnicima posjetio prostorije Udruženja slijepih Kantona Sarajevo i tom prilikom uručio pet laptopa članovima Udruženja sa područja ove lokalne zajednice.

Podsjećamo, i u mjesecu oktobru Općina Centar je finansijski podržala realizaciju projekta "Korištenjem računara povećana samostalnost i socijalna uključenost slijepih osoba" i tada donirala pet laptopa slijepim i slabovidnim licima sa njenog područja.

Osobe sa invaliditetom, a naročito slijepe osobe, najčešće su socijalno isključene i diskriminirane, te se zbog toga nalaze na marginama društvenih zbivanja. Iz tih razloga je potrebno kontinuirano obučavati slijepe osobe za razne vještine koje su im potrebne u svakodnevnom životu, te im obezbijediti razna tiflotehnička i druga pomagala, koja bar djelimično ublažavaju posljedice koje ovakve osobe imaju zbog gubitka ili težeg oštećenja vida.

U ime domaćina prisutne je pozdravio i poželio im dobrodošlicu direktor Udruženja Fikret Zuko.

"Općina Centar je lokalna zajednica na čijoj teritoriji se nalazi sjedište našeg udruženja, ali i lokalna zajednica koja već dugi niz godina podržava rad Udruženja kroz razne projekte. Ova općina je jedna od najodgovornijih, bar kada se radi o pružanju jednakih mogućnosti osobama sa invaliditetom. Ove godine Općina Centar je podržala naš projekat koji ima za cilj povećanje socijalne inkluzije slijepih i slabovidnih osoba korištenjem računara. Nabavljeni laptopi su u potpunosti prilagođeni slijepim i slabovidnim licima. Prije dva mjeseca načelnik je u ovim prostorijama uručio pet laptopa članovima našeg udruženja te obećao da će do kraja godine i preostali članovi sa područja ove lokalne zajednice dobiti laptope, a evo danas je to obećanje ispunjeno. Općina Centar je u prošloj godini pomagala nabavku bijelih štapova i govornih satova slijepim osobama, a zasigurno je prva lokalna zajednica u državi koja je implementirala i projekat ugradnje vodilica za slijepe, ali i uradila mnogo na uklanjanju arhitektonskih barijera na pješačkim stazama. Iskreno se nadamo da će Općina Centar i načelnik Ajnadžić biti primjer i drugima", istakao je Zuko.

Načelnik Ajnadžić je kazao da je Općina Centar pouzdan partner udruženjima osoba sa invaliditetom, te da će ta praksa biti nastavljena i u narednom periodu.

"Ponosni smo na činjenicu da trenutno u ovoj lokalnoj zajednici nema niti jedne slijepe osobe koja može koristiti laptop, a da ga nema. Općinsko vijeće i općinska administracija na čijem sam čelu će biti posvećeni rješavanju problema slijepih i slabovidnih osoba sa ciljem da se tim osobama olakša svakodnevni život, kretanje i samostalno funkcionisanje. Imamo razumijevanje za svakodnevne probleme sa kojima se suočavate i stojimo vam na raspolaganju. U ovoj godini uradili smo mnogo na uklanjanju arhitektonskih barijera na pješačkim stazama. Općina Centar je u budžetu obezbijedila novac za zvučnu signalizaciju na semaforima kako bi se slijepe i slabovidne osobe obezbijedilo sigurnije i lakše kretanje", pojasnio je Ajnadžić.

Fikret Kalić nije krio zadovoljstvo kada mu je načelnik Ajnadžić uručio laptop.

"Ovaj laptop će mi umnogome olakšati komunikaciju sa prijateljima, rodbinom, poznanicima. Koristim priliku da se u ime svih članova Udruženja zahvalim Općini Centar i načelniku Ajnadžiću što brine o nama i ima sluha za naše potrebe. Nadam se da će ovakva saradnja biti nastavljena, jer svaka pomoć nama mnogo znači", istakao je Kalić.