Predmeti i eksponati
84

Općina Centar će ustupiti prostor za Spomen-sobu ubijenoj djeci Sarajeva

Klix.ba
Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić ugostio je predsjednika Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. Fikreta Grabovicu sa kojim je razgovarao o aktivnostima koje Udruženje realizuje kao i sa problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Grabovica je ranije u ime Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. uputio molbu Općini Centar da im se ustupi prostor u ulici Džidžikovac za realizaciju projekta "Spomen-soba za ubijenu djecu Sarajeva".

"U spomen-sobi izložili bi predmete i eksponate u znak sjećanja na ubijenu mladost Sarajeva. Naša zamisao je da prostor za 'Spomen-sobu za ubijenu djecu' bude u blizini spomen-obilježja ubijenoj djeci, kako bi posjetioci na jednom mjestu mogli steći uvid u razmjere zločina počinjenog nad djecom. Ova spomen soba će biti poseban projekat od historijskog značaja njegujući uspomenu na ubijenu djecu i govoreći istinu o dešavanjima tokom proteklog rata kao i edukativnog značaja gdje će budući naraštaji moći saznati nešto više o opsadi grada", pojasnio je Grabovica.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da ne smijemo zaboraviti 1.425 dana opsade, 1.601 nevino ubijeno dijete, 12.000 ubijenih civila i građana Sarajeva bez obzira na ime, prezime, vjeru i naciju.

"Prihvatili smo inicijativu da se u Ulici Džidžikovac napravi spomen-soba posvećena ubijenoj djeci Sarajeva tokom opsade grada i agresije na BiH i u proteklom periodu smo rješavali imovinsko-pravne odnose. Ne smijemo zaboraviti stradanja naših građana, naročito djece, i zajedno se moramo boriti da pravda bude zadovoljena. Bez obzira na sve uspjeli smo sačuvati grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu. Ove fakte moramo prenositi posebno na mlađe generacije, kako se historija ne bi ponovila. Općina vam stoji na raspolaganju i budite slobodni da u nama tražite partnera za sve vaše projekte. Obećanje koje smo dali Udruženju da ćemo osigurati prostor za 'Spomen-sobu za ubijenu djecu Sarajeva' ćemo ispuniti", poručio je Ajnadžić.