BiH
28

Općina Cazin izdala građevinsku dozvolu za izgradnju novog objekta OŠ "Cazin I"

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Općina Cazin izdala je danas građevinsku dozvolu za građenje novog objekta Osnovne škole "Cazin I" čime su stvoreni svi zakonski preduslovi za otpočinjanje radova na projektu o kojem se ovih dana mnogo pisalo.

Nakon što je Uprava OŠ "Cazin I" danas dostavila kompletiranu dokumentaciju potrebnu za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju novog objekta ove škole, Služba za urbanizam i zaštitu okoliša općine Cazin je donijela Rješenje o odobrenju za građenje novog školskog objekta, fiskulturne sale i pratećih sadržaja.

Rješenje je danas uručeno direktoru ove školske ustanove.

Pored toga, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Cazin data je saglasnost na Memorandum sa kojim se Općina Cazin, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK i Uprava OŠ "Cazin I" obavezuju na zajedničku implementaciju projekta izgradnje novog objekta ove škole.

"Nakon što je kompletirana dokumentacija potrebna za izdavanje građevinske dozvole, koja je danas i izdana, preostaje još da nadležno Ministarstvo i Vlada USK ispune obećanja o obezbjeđenju preostalih 1,8 miliona maraka potrebnih za dovršetak ovog projekta, a što će biti potvrđeno i potpisivanjem pomenutog Memoranduma", saopćeno je iz kabineta općinskog načelnika.

Istaknuto je i da, iako školstvo niti školski objekti nisu u nadležnosti lokalnih zajednica, Općina Cazin je za ovaj projekat u budžetu za 2017. godinu predvidjela 400.000 KM.

U Memorandumu se predviđa da će finansiranje izgradnje novog objekta škole biti u iznosima od 400.000 KM Općina Cazin i 1,8 miliona KM Vlada USK te da će sredstva za ovu svrhu biti obezbijeđena u budžetima Općine cazin i Unsko-sanskog kantona za 2017. godinu.

Podsjećamo, zgrada Osnovne škole "Cazin I", koja se nalazi u samom centru Cazina, jedan je od najneuslovnijih školskih objekata u našoj zemlji: zidovi škole prekriveni su vlagom, u WC-ovi su krajnje nehigijenski, stolice i stolovi su stari i uništeni, a stolarija dotrajala i prevaziđena zbog čega je u zgradi veoma hladno te učenici na nastavu dolaze u rukavicama. Sigurnost preko 900 djece koja pohađaju školu je već godinama narušena.

Prije nekoliko dana školski časovi u OŠ "Cazin I" zbog hladnoće su skraćeni za 15 minuta.