BiH
9

Općina Bugojno pomaže nezaposlene porodilje

FENA
Općina Bugojno je objavila javni poziv za raspodjelu sredstava iz budžeta, s ciljem unapređenja materinstva u tome gradu.

U planu je da se izvrši isplata jednokratne novčane pomoći svim nezaposlenim porodiljama, koje su rodile u 2016.

Pravo na pomoć ove vrste imaju porodilje s mjestom prebivališta u Bugojnu, koje podnesu zahtjev do 31. marta ove godine.

"Uz zahtjev, majke trebaju predati Izvod iz matične knjige rođenih za dijete, uvjerenje o nezaposlenosti, i kopiju ugovora iz banke u kojoj je otvoren žiro račun", kazao je pomoćnik općinskog načelnika za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu Sead Karahodžić.

Po njegovim riječima, ovogodišnjim budžetom općine Bugojno predviđeno je da se, za tu namjenu, izdvoji iznos od 32.000 KM.

"Po prijemu svih zahtjeva, znat ćemo o kojem se broju porodilja radi, i koji iznos bi one mogle dobiti. Prema našim informacijama, broj korisnica ove pomoći mogao bi se kretati oko 280", naglasio je.

Karahodžić ističe da je isplata jednokratne pomoći za nezaposlene porodilje u bugojanskoj općini počela prije pet godina.

"U 2012. izdvojeno je 16.200 KM, a iznos od 200 KM obezbijeđen je za 81 porodilju. Godinu kasnije, za istu svrhu osigurano je 22.300 KM", kazao je.

Jednokratnu novčanu pomoć u 2014. dobile su 152 porodilje, kojima je iz općinskog budžeta isplaćeno ukupno 30.400 KM.

"Za unapređenje materinstva u 2015. izdvojeno je 31.240 KM. Finansijsku pomoć od 220 KM dobile su 142 nezaposlene porodilje", istaknuo je.

Karahodžić smatra da je podrška nezaposlenim porodiljama veoma značajna, s obzirom na sve prisutniji pad nataliteta.

"Stanje će se dodatno poboljšati ako se usvoje inicijative vijećnika koje idu u pravcu da jednokratna novčana pomoć preraste u finansijsku podršku, koja bi se porodiljama pružala tokom cijele godine", zaključio je.