Značajni koraci
62

Općina Breza ulaže u mlade: Želimo proširiti privredu i biti poznati ne samo po rudniku

Piše: E. M.
S potpisivanja Ugovora s volonterima (Foto: Općina Breza)
S potpisivanja Ugovora s volonterima (Foto: Općina Breza)
Općina Breza nedavno je nakon završenog konkursa na koji se prijavilo oko 15 mladih osoba, primila pet volontera koji će u narednih godinu dana raditi u službama lokalne samouprave. Ovo je samo jedan od malih koraka na putu kojim Općina Breza želi koračati i dokazati da nisu poznati samo po rudniku i zapošljavanju u rudnicima.

Kenan Kadrić, Danijela Grgić, Anto Gogić, Indira Karić, Senahida Kabilović i Amela Omerhodžić potpisali su ugovore o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa u općini Breza, a svoja zvanja su stekli na Fakultetu političkih nauka, Pravnom i Ekonomskom fakultetu. Savjetnik načelnika za lokalni razvoj i privredu Enver Hadžiahmetović u razgovoru za Klix.ba je kazao kako je ovaj potez tek početak promjene identiteta i svjesti lokalne zajednice.

"Želimo da mladi ljudi imaju volonterski staž kako bi sutra sa svojim uvjerenjima lakše pronašli posao gdje im se pruži prilika. Primili smo pet najboljih kandidata od 15 prijavljenih. Breza nije na dnu ljestivce nezaposlenosti u kantonu, ali potrebno je izvršiti neke izmjene", kazao je Hadžiahmetović.

On je dodao kako je glavni razlog manjeg broja nezaposlenih osoba rudnik mrkog uglja koji je primarni izvor finansiranja porodica u ovoj općini. Međutim, potezi općinske uprave u narednom periodu bit će stvaranje boljeg privrednog okoliša i mogućnost zapošljavanja i u drugim sektorima.

"Problem nam je realni sektor i trudimo se poboljšati proizvodne kapacitete. Pokrenuli smo pet inicijativa i projekata kako bi se radnici zaposlili. Pravimo ambijent za ulaganja, imamo dosta interesanata, ali potrebno je promijeniti svijest lokalne zajednice. Prve rezultate očekujemo krajem ove godine ili početkom naredne kada će biti vidljiva naša ulaganja u proizvodne kapacitete", dodao je Hadžiahmetović.

Privreda u Brezu godinama je orjentisana prema rudniku, a provedba inicijativa donijela bi širu ponudu za zapošljavanje u ovoj općini gdje uskoro rudnik neće biti nosilac broja zaposlenih. Sličan potez je realizirala i općina Olovo.

"Olovo je u istoj situaciji bilo, to je rudarsko mjesto koje je bilo u zadnjoj fazi, ali su u proteklih četiri ili pet godina krenuli strahovitim koracima i ušli u zonu općina koje su stasale. Mi krčimo svoj put i vjerujem da ćemo ostvariti pozitivne rezultate", zaključio je Hadžiahmetović u razgovoru za Klix.ba.