Ne žele politički skup
8

Općina Bosanski Novi demantirala Šepića: Mi nismo suorganizatori današnjih protesta

M. A.
Bosanski Novi
Bosanski Novi
U skladu s aktuelnim dešavanjima i najavama održavanja protesnog skupa u Bosanskom Novom 13. septembra 2019. godine, u organizaciji inicijative "Trgovska mora - reci ne može" na čijem je čelu Senad Šepić, iz Općine Bosanski Novi su negirali Šepićeve navode da su oni jedan od suorganizatora.
Iz navedene općine navode da se rješenje od 4. septembra 2019. godine, kojim se Nezavisnom bloku odobrava korištenje javne površine za navedeni skup, a u skladu s demokratskim principima i pravnom legislativom, ne može i ne smije iskorištavati za plasiranje informacije da se radi o saradnji i zajedničkom organiziranju skupa.

Naveli su da će jednako pozitivan odgovor i ubuduće dobijati svaka druga politička stranka koja ispunjava zakonom propisane uslove za odobravanje sličnih zahtjeva.

"Pored toga, putem portala www.trgovskamora.com Nezavisni blok navodi da organizaciju ovog skupa podržava načelnik Općine Bosanski Novi. Važno je ponoviti da to što institucija daje odobrenje putem rješenja broj 03/12-370-120/19 za okupljanje na javnoj površini, ne znači da se na ovakvo postavljanje stvari gleda u pozitivnom svjetlu. Štaviše, izražavamo žaljenje iz razloga što predstavnik Nezavisnog bloka gospodin Senad Šepić nije prepoznao važnost dogovora i poštovanja načela koja se podrazumijevaju u ovakvim situacijama", naveli su iz Općine.

Ističu kako oni u saradnji sa susjednim općinama i gradovima, kao i predstavnicima kantonalnog nivoa Unsko-sanskog kantona i predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske organiziraju okupljanje na Trgu Mladena Oljače, 27. septembra 2019. godine, na kojem, kako navode, neće biti mjesta promociji političkih opcija, naročito uoči 2020. godine koja je rezervisana za lokalne izbore.

"Posljednje što želimo je dati podršku prikupljanju političkih poena na temi koja je od životne važnosti za opstanak sjeverozapadne BiH kao i Sisačko-moslovačke županije. Odlučnog smo stava da je problem potencijalnog odlaganja radioaktivnog otpada, istrošenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva iz nuklearne elektrane Krško u kasarni Čerkezovac, podjednako problem svih građana, tako da ćemo u skladu s tim uvijek pozdraviti sve pozitivne iskorake, a kategorično se ograditi od performansa kojima to nije primarni cilj", dodali su.