Bitan iskorak
21

Opća bolnica u Sarajevu uvodi standarde za osobe s invaliditetom

Klix.ba
Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu prva uvodi standarde za osobe s invaliditetom.

"Mi smo osobe s invaliditetom, ali je društvo to koje nas pravi 'invalidima' zato što nemamo pristup mjestima gdje možemo da radimo, školujemo se, idemo na liječenje, izlazimo... Početak uvođenja Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom (ISOSI) u Općoj bolnici jedan je od načina i bitnih koraka na mijenjanju tog odnosa", kazala je Belma Goralija iz organizacije "MyRight".

Osim što je ovaj proces važan za sve pacijente, a posebno za osobe s invaliditetom kojima će uvođenje ovih standarda direktno poboljšati kompletan pristup zdravstvenoj zaštiti, ovim se provode i obaveze koje je BiH preuzela 2009. godine ratifikacijom Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom kao i preporuke UN komiteta za prava osoba sa invaliditetom koje je BiH dobila u aprilu 2017. godine, a koje je Vlada FBiH u junu 2017. usvojila i zadužila sve federalne institucije da pristupe njihovom provođenju bez odlaganja.

"Zahvalni smo osoblju Opće bolnice koja će s AKAZ-om isprobati inkluzivne standarde te u potrebi korigirati i doraditi kroz iskustva osoba s invaliditetom. Uvođenje standarda će osim uklanjanja fizičkih barijera, olakšava i komunikaciju i pristup – s jedne strane zdravstveni radnici nisu dovoljno pripremljeni za komunikaciju s osobama s invaliditetom, dok s druge strane osobe s invaliditetom osjećaju nelagodu jer im zdravstvene ustanove nisu prilagođene”, dodala je Goralija dodajući kako se nada da će i drugi segmenti društva slijediti primjer zdravstvenog sistema koji je predvođen Općom bolnicom i AKAZ-om krenuo u promjenu odnosa prema osobama s invaliditetom, napominjući da se BiH potpisivanjem Konvencije na to i zvanično obavezala.

Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš", kazao je kako ova ustanova želi biti svijetli primjer kako se uz puno humanosti, dobre volje i određena materijalna sredstva može učiniti jako mnogo za osobe s invaliditetom.

"Ne radi se samo o promjenama fizičkih barijera, već i o ukupnoj promjeni svijesti društva i odnosa ljekara prema osobama s invaliditetom. Opća bolnica ima pristup zdravstvenoj zaštiti koji je uvijek bio otvoren za pacijente, ljudskost i dignitet čovjeka je nešto što je u tom pristupu najvažnije i nešto što se ne smije narušiti ni kod jednog čovjeka. Očekujem da ćemo ove standarde uvesti za osam do 12 mjeseci", kazao je Kravić.

Direktor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu Ahmed Novo kao posebnu važnost Inkluzivnih standarda istaknuo je činjenicu da su u njihovoj izradi u saradnji s organizacijom "MyRight" aktivno učestvovale osobe s invaliditetom.

"Niko ne poznaje kakav je život osobe s invaliditetom, od onih koji taj život žive 24 sata. Nama u AKAZ-u usvemu što radimo jako je bitno i cijenimo mišljenje pacijenata, osoba koje su u središtu onog što radimo. Svaki ozbiljan projekat potrebno je pilotirati, i Opća bolnica nije nimalo slučajno prva zdravstvena ustanova u kojoj to radimo i gdje se već ozbiljno radi na ispunjavanju akreditacijskih standarda čiji su dio i ISOSI. U svemu je jako važna velika podrška prim. dr. Kravića koji ima neophodni senzibliltet za potrebe ovog dijela bh. populacije, kao i menadžera za kvalitet i ostalog osoblja koje će vjerujem predano raditi na ispunjavanju ovih standarda”, kazao je Novo najavljujući da će Inkluzivni standardi za osobe s invaliditetom biti i jedna od tema na 5. Danima kvaliteta FBiH koji se održavaju 14. i 15. decembra:

"Kao i svake godine ugostićemo koordinatore kvaliteta iz brojnih zdravstvenih ustanova iz FBiH i upoznaćemo ih sa ISOSI i pripremiti obuku za primjenu ovih standarda. Ove godine Dane kvaliteta održavamo pod sloganom 'Saradnja u fokusu – Zajedno do boljeg zdravstva na međunarodnom, regionalnom i lokalnom nivou' s brojnim gostima iz BiH, regiona i svijeta”, dodao je Novo.

Menadžer kvaliteta u Općoj bolnici Ranko Čović istakao je da će se kroz pilot projekt raditi na edukaciji o samim standardima i poboljšanju komunikacije, preko strukturnih promjena pa do poboljšanja informiranosti o tome kako pacijenti koji su osobe s invaliditetom mogu pristupiti svim uslugama zdravstvene zaštite:

"Bit će potrebno uvesti info pult gdje bi osobe s invaliditetom mogle da se informišu o svim uslugama na način prilagođen u zavisnosti od vrste invaliditeta, označiti liftove, uvesti glasovno objašnjavanje na kojem ste spratu... Veliki posao nas očekuje, ali uradićemo ga srcem”, kazao je Čović govoreći o nekim od konkretnih promjena koje će uslijediti uvođenjem ISOSI.

Dodao je kako će ovi standardi olakšati boravak u bolnici i onima koji su usljed operacija ili nekih poteškoća privremeno s invaliditetom.

"Pacijenti nakon nekih operacija su osobe s invaliditetom i ovo će im pomoći da lakše prebrode sve teškoće s kojima se privremeno susreću tokom oporavka a koje im eventualno otežavaju kretanje, smanjuju vid i slično", kazao je.