Ultimatum, a ne molba
51

Opća bolnica u Sarajevu: Prevareni smo i mi ćemo KCUS-u određivati pravila, a ne oni nama

Dž. L.
Ljekari Opće bolnice u Sarajevu (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Ljekari Opće bolnice u Sarajevu (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" danas su se požalili na rad Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kazavši da su prevareni jer ova ustanova ne poštuje odluku Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o prijemu COVID-19 pacijenata.

Novoformirani Infektivni odjel u Općoj bolnici za zbrinjavanje pacijenata zaraženih koronavirusom s lakšom i srednje teškom kliničkom slikom gotovo je već popunjen, zbog čega je jedini infektolog u ovoj ustanovi Ednan Drljević izrazio zabrinutost onim što bi se moglo dešavati u budućnosti.

Najveći problem, kako je pojasnio, jeste što Opća bolnica nema dovoljno kapaciteta za liječenje COVID-19 pacijenata s teškim simptomima, a koji bi se trebali liječiti u Klinici za plućne bolesti Podhrastovi na KCUS-u.

Ednan Drljević na današnjoj press konferenciji (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Ednan Drljević na današnjoj press konferenciji (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Međutim, Drljević tvrdi da KCUS ne poštuje naredbu Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva BiH. Podsjetimo da je Krizni štab FBiH naredio svim bolnicama na području FBiH, time i u KS, da moraju staviti na raspolaganje 30 posto svojih kreveta za COVID-19 pacijente.

Drljević ističe kako to znači da Opća bolnica mora osigurati 102 kreveta, a KCUS 450, s tim da Opća bolnica ne može liječiti teško oboljele pacijente.

"Oni su nama već poslali jednog teško oboljelog pacijenta bez ikakvog dogovora. To je krajnje nehumano, jer mi nismo u stanju pružiti pomoć tom pacijentu. Moram podsjetiti da je Skupština Kantona Sarajevo naš vlasnik i ta ista Skupština je donijela odluku da smo mi Kantonalna bolnica. Time smo mi jedina odgovorna bolnica, a KCUS je uslužna bolnica. To znači da mi liječimo sve pacijente koje možemo, a koje ne možemo šaljemo na KCUS. Mi njima određujemo pravila, a ne oni nama i ta pravila se moraju poštovati. S tim u vezi, KCUS mora imat 30 posto kreveta za COVID-19 pacijente, što je od 450 do 500 kreveta, a ne dva", istakao je Drljević.


Jedini infektolog Opće bolnice požalio se kako nikada nije doživio da ga neko moli da bude primljen u bolnicu, što se dešavalo proteklih dana. Kako je naglasio, osiguravanje kreveta za COVID-19 pacijente je ultimatum, a ne molba.

"Klinika na Podhrastovima mora biti zadužena samo na teške kliničke slučajeve i to mora biti trijažni centar gdje će se primati pacijenti i raspoređivati u skladu s njihovim stanjem i kliničkom slikom. Ako se ovo ne ispoštuje, ja ću kao jedini infektolog otići na bolovanje, ostavit ću sve pa nek oni rade kako hoće", dodao je Drljević.

Dragan Stevanović i Ednan Drljević (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Dragan Stevanović i Ednan Drljević (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Dragan Stevanović, šef Odjeljenja interne medicine u Općoj bolnici istakao je kako "tu nema puno mudrosti" te da se mora poštovati naredba Kriznog štaba FBiH.

"To je naredba i naredbe se poštuju i izvršavaju. S obzirom na to da Kanton Sarajevo nema ministra zdravstva, pozivam onog ko je izdao naredbu da obiđe obje bolnice u Sarajevu i ustanovi da li se poštuje naredba. Za one koji ne poštuju naredbu postoji zakonski definisana krivična odgovornost i sankcija", zaključio je Stevanović.