Predstavljeni rezultati
465

Opća bolnica u augustu pružila gotovo 100.000 usluga građanima Sarajeva

A. B.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Menadžment Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" je na press konferenciji iznio podatke o učinku novog načina rada kojeg je uspostavila ova zravstvena ustanova, a riječ je o pružanju zdravstvenih usluga svim građanima koji zatraže kako bi se smanjio broj zapuštenih slučajeva tokom pandemije.

V.d. direktor Opće bolnice u Sarajevu Ismet Gavrankapetanović je kazao da je u periodu od 17. jula do danas blizu 51.000 osoba dobilo blizu 200.000 zdravstvenih usluga od čega je bilo oko 6.000 prijema na urgentnom odjeljenju.

"Samo u augustu smo pružili 99.482 usluge građanima, a kroz urgentni prijem je prošlo skoro 6.000. Neki od njih su dobili operativne zahvate neki druge medicinske usluge i to je najbolji pokazatelj da smo dobro uradili što smo otvorili bolnicu na ovaj način. U Općoj bolnici su trenutno 739 uposlenika od čega 577 zdravstvenih radnika i 162 nezdravstvena radnika. Također tu su i 138 specijalizanta i 45 kolega na obuci", naveo je Gavrankapetanović.

Gavrankapetanović je istakao da je u posljednjih mjesec situacija značajno bolja kada je riječ o obavljanju trijaže nego što je to bilo ranije. Osvrnuo se i na finansijska sredstva te kazao da je upravni odbor bolnice prihvatio ponuđeni aneks ugovora kako bi se osigurala dodatna sredstva jer je ovaj način rada i pružanja usluga znatno skuplji.

"Mi ono što smo trošili u mjesec dana, potrošimo sada u jednoj sedmici. Želimo da još bolje i kvalitetnije radimo i zato nam je potrebna finansijska pomoć i vjerujem da ćemo imati pomoć nadležnih. Ovaj dio posla koji mi radimo mora biti izvan politike, pomažemo građanima i to i želimo jer razočaravajuće stvari koje svakodnevno gledamo o zapuštenim pacijentima i mladima koji umiru, a moglo im se ranije pomoći. Jedino je ispravan ovaj sistem otvorenog zdravstvenog sistema jer ćemo posljedice onog zatvorenog dugo osjećati", istakao je Gavrankapetanović.

V.d. direktor Opće bolnice je dodao da je uprkos dobrim rezultatima potrebno uspostaviti bolju koordinaciju, ali da je stanje neuporedivo bolje nego što je to bilo prije četiri mjeseca. Također je i pojasnio kako sada teče put pacijenta otkako je Opća bolnica "otvorena" za sve pacijente.

"Pacijent se javlja porodičnom ljekaru koji ga najbolje poznaje i onda ga upućuje prema ustanovi koja mu može pomoći i na kraju prema preferenciji bolesnika. Hitni slučajevi su nešto drugo oni idu prema Hitnoj pomoći koja vrši trijažu i oni usmjeravaju pacijenta što prije da ne bi bilo tragičnih događaja. Dugačak je put da se dosadašnji propusti isprave, ali idemo ka tome. Sa svim ustanovama imamo dobru saradnju i taj dio značajno bolje funkcioniše", dodao je.

Mario Nenadić premijer Kantona Sarajevo je istakao da je riječ o impozantnom kolektivu i rezultatima u Općoj bolnici te naglasio da će Vlada KS nastavljati podržavati jačanje zdravstvenog sistema.

"Znamo da je prije pet mjeseci potpisan sporazum između zdravstvenih ustanova i Zavoda zdravstvenog osiguranja da se naklon dva mjeseca od njegove primjene uradi analiza svega postignutog. Odobrili smo oko 50 novih radnika za Opću bolnicu i trenutno smo u fazi osposobljavanja jednog izolatorija i jačamo infektivno odjeljenje u situaciji kada nam treba podrška i razdvajanje sistem korone od ostalih. Radimo na osposobljavanju u saradnji s UNDP-om s kapacitetom od oko 50 mjesta na jednom spratu i zavisno od potreba proširit ćemo se i na drugi sprat i nadamo se da će biti gotov za nekoliko mjeseci", kazao je Nenadić.

Draško Jeličić ministar privrede KS koji je imenovan ujedno za v.d. kantonalnog ministra zdravlja, istakao je da je Služba za zapošljavanje odobrila uposlenje 108 novih zdravstvenih radnika među kojima su i ljekari i tehničko osoblje.

"Svjesni smo da zdravstvene ustanove moraju imati rezervne kapacitete u osoblju i želim istaći da do sada još nisam doživio da nisam dobio uslugu u zdravstvenoj ustanovi. Dakle, bitno je da budete odgovorni građani jer trebate znati da se mora proći sistem trijaže i dalje da im se pružaju usluge", kazao je Jeličić.