{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Opća bolnica prva bez duhanskog dima

F
15.7.2009. u 13:54
0
2
Opća bolnica prva bez duhanskog dima
0
Opća bolnica prva bez duhanskog dima
Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu zvanično je prvih dana jula primljena u asocijaciju Evropska mreža bolnica bez duhanskog dima i zasad je u tom smislu prva u Bosni i Hercegovini, vjerovatno i u regionu, saopćeno je na pres-konferenciji održanoj danas u toj zdravstvenoj ustanovi.
Krajnji cilj projekta je da bolnica formira svoj centar za građane koji žele pomoć u odvikavanju od pušenja.

Zasad je projekt fokusiran na ponašanje uposlenika jer prvenstveno oni svojim navikama i primjerom treba da doprinesu čistom okruženju bez duhanskog dima. I među njima je, naime, dosta dugogodišnjih pušača "regrutiranih" još od studentskih dana.

Sarajevska Opća bolnica uključila se u evropsku mrežu klinika bez duhanskog dima, ne želeći da djeluje restriktivno i drastično, već, naprotiv, iz najhumanijih namjera da promovira zdravlje i brigu o dobrobiti uposlenika, pacijenata i posjetilaca u zemlji u kojoj su 40 posto odrasle populacije pušači, izjavio je na pres-konferenciji direktor ustanove dr. Bakir Nakaš.

Želja je zaštita od štetnih efekata duhanskog dima kao poznatog, a često i fatalnog uzročnika kardiovaskularnih oboljenja i karcinoma bronhija i pluća od kojih nisu pošteđene ni relativno mlade osobe.

Partner Općoj bolnici u projektu su vladin i nevladin sektor - Udruženje "Partnerstvo za javno zdravlje", Zavod za javno zdravstvo Federacije, Federalno ministarstavo zdravstva i Kanadska asocijacija za zdravlje.

Koordinatorica iz ove kanadske asocijacije Sherryl Smith, inače medicinska sestra u jednoj klinici u toj zemlji uključenoj također u mrežu bolnica bez duhanskog dima, na današnjoj je pres-konferenciji prenijela vlastito iskustvo bivšeg pušača koji se iz ralja ovisnosti o duhanu izvukao zahvaljujući općoj atmosferi stvorenoj na klinici nakon uvedene zabrane pušenja. Ovaj projekt je u toj bolnici započeo jednog februara, kad je u Kanadi veoma hladno i kad nije imalo smisla izlaziti na veliku hladnoću samo radi cigarete, detalj je iz tog iskustva bivše ovisnice.

Kao i sve članice Evropske asocijacije bolnica bez duhanskog dima, Bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš" je zajedno s partnerima u projektu izradila dokument "Politika bolnica bez duhanskog dima", a on zabranjuje pušenje u svim zgradama čiji je vlasnik ili koje unajmljuje bolnica te tako eliminira izloženost duhanskom dimu i onih koji nisu pušači nego žrtve takozvanog pasivnog pušenja.

Zabrana se odnosi na sve uposlenike, pacijente, posjetioce i ostale koji su raspoređeni na rad u bolnici.

Politika također zabranjuje sve direktne i indirektne načine reklamiranja, sponzorstva i promocije duhanskih proizvoda domaćih i stranih proizvođača, kao i besplatno dijeljenje duhanskih prerađevina u zgradama i prostorijama bolnice radi reklame.

Sarajevska Opća bolnica se u ovoj namjeri poziva i na podršku te preporuke za zabranu pušenja u zdravstvenim ustanovama iz više relevantnih dokumenata, kao što su Evropska strategija o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i Okvirne konvencije o kontroli duhana čiju je ratifikaciju odobrila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

Zabrana pušenja u zdravstvenim ustanovama je također sadržana i u Strategiji kontrole duhana u Federaciji BiH koju je još 2003. godine prihvatila Federalna vlada.

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" nada se da će se inicijativa koju ona provodi proširiti i na druge javna institucije.

Pozitivni signali u tom smislu već su joj stigli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: