Sarajevo
0

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" obilježava 144 godine

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu danas obilježava 144 godine postojanja i 18 godina otkako je postala civilna zdravstvena ustanova.

Direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Bakir Nakaš na prigodnoj svečanosti istakao je da je ponosan na svoje osoblje i sve ono što su postigli u prijeratnim, ali i onim teškim, ratnim godinama pa sve do danas.

"To je ono što je vrijednost ove bolnice, njeni ljudi i organizacija koja je uspostavljena davne 1866. i već tada je rečeno da je pacijent najvažniji. Trudimo se da u ovoj ustanovi pacijenta prepoznamo, ne kao objekta koji bi bio određen samo brojem, nego kao induviduu koja ima svoje tegobe i potrebe da bude tretirana na adekvatan način", istakao je Nakaš.

JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2010. Karakteriše je, kako je kazao Nakaš, dobra organizacija svih hirurških disciplina, dobar pristup operativnom programu, korištenje novina i inovacija i dobro organizirana dijagnostička služba.

Ovim povodom dodijeljene su plakete Bolnice zaslužnim uposlenicima: dr. Ibrahimu Pači, višem medicinskom tehničaru Subhiji Imamović, radnici Jasminki Gurdi, dok je prijelazna plaketa dodijeljena osoblju Odjeljenja za medicinsko-biohemijsku laboratorijsku dijagnostiku.

Proslava 144. godišnjice nastavlja se i u naredna dva dana čime se ova bolnica tradicionalno pridružuje manifestaciji "Dani Kantona Sarajevo". Povodom Dana bolnice danas poslijepodne bit će položeno cvijeće na mezar prim. dr. Abdulaha Nakaša, a uvečer će biti održana svečanost na kojoj će biti dodijeljene počasne plakete.