Sarajevo
12

Opća bolnica će vršiti prijem djece i trudnica koji imaju temperaturu i respiratorne tegobe

A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Opće bolnice u Sarajevu su naveli da će se zbog promjene epidemiološke situacije koronavirusa u ovoj ustanovi svaki dan vršiti prijem djece i trudnica s povišenom tjelesnom temperaturom i akutnim respiratornim simptomima, a koji zahtijevaju specijalističku zdravstvenu zaštitu sekundarnog nivoa.

Iz Opće bolnice su naveli da je ova odluka donesena prema instrukcijama Zavoda za javno zdravstvo KS.

"Sva druga oboljenja, ne nužno i samo febrilna stanja i akutni respiratorni simptomi, a koja imaju pozitivnu epidemiološku vezu za COVID-19 (samoizolacija ukućana, mogući zdravstveni kontakti iz okruženja), a nisu prethodno testirani i zahtjevaju specijalističku zdravstvenu zaštitu sekundarnog nivoa se upućuju u Opću bolnicu i to svaki dan gdje se trijažiraju", istakli su iz Opće bolnice u Sarajevu.

Iz ove zdravstvene ustanove su naglasili kako neće primati djecu i trudnice koji nemaju pozitivnu epidemiološku sliku i nisu bili u kontaktu s osobama kod kojih postoji sumnja da su zaraženi koronavirusom. Također, neće se primati ni neurološki pacijenti koji nemaju simptome koje izaziva koronavirus.