Odluka Vlade KS
1k

Opća bolnica "Abdulah Nakaš" u Sarajevu prvi put dobija Pedijatrijski odjel

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada KS je na današnjoj sjednici, između ostalog, usvojila Odluku o izmjenama i dopunama osnivačkog akta Opće bolnice "Abdulah Nakaš", čime je njena djelatnost proširena odjelom Pedijatrije.

Zilha Ademaj, ministrica zdravstva KS, navela je kako je danas bio plodonosan dan za zdravstvo i da je ova odluka od izuzetne važnosti za sve građane Sarajeva s obzirom na to da ova bolnica nikada nije imala odjel Pedijatrije, iako je to zakonski propisano.

"Osim što tako nalaže zakon, mi se suočavamo s problemom zbrinjavanja djece u KS. Tako smo bili oslonjeni samo na Pedijatrijsku kliniku KCUS-a koja je sada prekapacitirana i nisu u mogućnosti da zbrinjavaju djecu, posebno u noćnim satima, jer u domovima zdravlja nemamo dežurstva za noćnu pedijatriju od 20 do 7 sati ujutro", kazala je Ademaj.

Navela je i to da je usvojena odluka o kupovini prostora u vogošćanskom naselju Rosulje od 330 metara kvadratnih za organizaciju porodične medicine i pedijatrijske ambulante.

"S obzirom na to da se taj lokalitet znatno širi i predviđena je izgradnja stanova za 9.000 stanovnika, mi želimo da se zdravstvena zaštita približi građanima i na taj način. Također, sa Zavodom zdravstvenog osiguranja potpisali smo 10 protokola o finansiranju i snabdijevanju određenih lijekova koji nisu sadržani na esencijalnoj listi, a koje cijenimo neophodnim u terapiji pacijenata", istakla je.

Zilha Ademaj, ministrica zdravstva KS (Foto: H. M./Klix.ba)
Zilha Ademaj, ministrica zdravstva KS (Foto: H. M./Klix.ba)

Na sjednici Vlade KS usvojen je i Izvještaj o radu za sve zdravstvene ustanove na području KS za 2017. godinu. Njihovo poslovanje je pozitivno ocijenjeno, ali su također predložene i sugestije kako bi se mogle unaprijediti zdravstvene usluge.

"U tom pogledu ja moram konstatovati da to još nije na onom nivou kakav bismo mi željeli i kakav građani KS zaslužuju, ali su stvorene sve pretpostavke da već u ovoj godini osjetimo bitna poboljšanja", poručila je ministrica Ademaj.

Navela je i to da su znatno smanjene liste i dužina čekanja za određene dijagnostičke usluge kao što je angiografija, a da za MRI i CT još nisu, međutim, da rade na tome jer bi samim tim poboljšali kvalitet liječenja i smanjili njihove troškove.

Premijer KS Adem Zolj je naglasio kako je u toku reforma zdravstva u KS i da su zbog toga zabilježene velike gužve u zdravstvenim ustanovama.

"Poseban akcent treba staviti na unapređenje primarne zdravstvene zaštite i zbog toga ćemo možda održati još tematskih sjednica u vezi s organizacijom te primarne zaštite", zaključio je Zolj.