BiH
0

Opatija: Samit šefova država jugoistočne Evrope i UNESCO-a

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić predvodi delegaciju BiH na regionalnom samitu šefova država jugoistočne Evrope i UNESCO-a koji se održava danas i sutra u Opatiji, o temi “Komunikacija naslijeđa: Nova vizija jugoistočne Evrope”, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ovogodišnjem Samitu u Opatiji prethodio je prošlogodišnji skup u Varni, Bugarska, održan pod nazivom "Kulturni koridori u jugoistočnoj Evropi", dok je sljedeći predviđen 2007. u Grčkoj.

Samitom u Opatiji, na kojem učestvuju šefovi država jugoistočne Evrope (Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Grčke, Rumunije, Turske, Slovenije) predsjedava predsjednik zemlje domaćina Stjepan Mesić, zajedno s generalnim direktorom UNESCO-a Koichiro Matsuuraom i generalnim sekretarom Vijeća Evrope Terryjem Davisom.

Na tom samitu, koji se održava u dva plenarna zajedanja, prvoga dana obratili su se šefovi država, a u drugom dijelu predviđeno je izlaganje predstavnika nevladinih organizacija.

Današnjem skupu prethodio je jučerašnji sastanak stručnjaka iz zemalja učesnica Samita gdje se raspravljalo o stručnim aspektima teme.

U prvom dijelu plenarnog zajedanja Samita predsjedavajući Tihić zahvalio je UNESCO-u i lično generalnom direktoru Matsuuri na iskazanoj konkretnoj spremnosti za prihvatanje inicijative Predsjedništva BiH da se UNESCO uključi u rekonstrukciju tri simbolična vjerska objekta u našoj zemlji – džamije Ferhadije u Banjoj Luci, Srpske saborne crkve u Mostaru i Katoličkog samostana Plehan u Derventi, te na dosadašnjoj podršci u realizaciji projekta ARS AEVI – uspostavi jednog od najznačajnih evropskih muzeja moderne umjetnosti u Sarajevu.

Na taj način Sarajevo i Bosna i Hercegovina, kao i region, postat će jedna od vodećih destinacija moderne umjetnosti.

Predsjedavajući Tihić je informirao učesnike Samita da su prije mjesec dana otpočela intenzivna arheološka iskopavanja u okolini grada Visoko, 30 kilometara od Sarajeva, gdje se prema nalazima grupe arheologa nalaze ostaci nekoliko piramida.

Iznio je, da su do sada obavljena naučna ispitivanja, uključujući i ona koja su izvršili egipatski stručnjaci za piramide, potvrđuju navedene nalaze. Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio da, ukoliko se ove teze definitivno potvrde, to će biti jedno od najznačajnijih i najspektakularnijih arheoloških otkrića na svijetu, koje će u znatnoj mjeri promijeniti povijest Evrope, a od našeg regiona napraviti jednu od najznačajnijih ne samo naučnoistraživačkih već i turističkih destinacija.

Predsjedavajući Tihić uputio je poziv UNESCO-u da pošalje nekoliko svojih eksperata u Visoko. Također je pozvao države u regionu da i njhovi arheolozi učestvuju u istraživanjima na terenu. Danas su predviđeni i bilateralni susreti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića s generalnim direktorom UNESCO-a Koichiro Matsuuraom i predsjednikom Albanije Albertom Moisiuom, a tokom sutrašnjeg dana s generalnim sekretarom Vijeća Evrope Terryjem Davisom, predsjednicima Crne Gore i Republike Hrvatske Filipom Vujanovićem i Stjepanom Mesićem.