Prvi maj
28

"Opasuljite se": Danas mirna protestna šetnja u Banjoj Luci

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Savez sindikata Republike Srpske obilježiće danas Međunarodni praznik rada mirnom protestnom šetnjom u Banja Luci, kojoj bi trebalo da prisustvuje 1.500 do 2.000 radnika, odnosno sindikalaca.

"Na protestnoj šetnji biće pročitan prvomajski proglas, koji sadrži zahtjeve socijalnim partnerima", najavila je predsjednik ovog sindikata Ranka Mišić.

Mišićeva je navela da će okupljanje početi u 10.00 sati na banjalučkom Trgu Krajine, nakon čega će u 10.45 sati biti formirana kolona koja će proći pored zgrade Narodne skupštine i Vlade RS do parka "Mladen Stojanović".

Ona je rekla da će u mirnoj protestnoj šetnji učestvovati najodgovorniji sindikalci u Republici Srpskoj, koji djeluju u okviru Saveza sindikata RS, ali da protestima neće prisustvovati rukovodstvo i članovi Sindikata uprave Republike Srpske.

"Nakon zvaničnog dijela protesta, učesnici ovog skupa počastiće se porcijom solo pasulja sa vrlo jasnom porukom - `Opasuljite se!", kaže Mišićeva.

Ona je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Banja Luci rekla da Savez sindikata želi da organizuje protestnu šetnju i da govori o položaju radnika zato što ga "slave oni koji ne trebaju da ga slave, a protestuju oni koji bi trebalo da ga slave".

Prema njenim riječima, oni koji slave 1. maj nisu uradili ništa da radnici mogu da slave svoj dan.