Iz prve ruke...
0

Opasno je biti stranac u Libiji

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Banjalučanin Gostimir Kalabić /55/, koji je s još trojicom radnih kolega, zaposlenih u banjalučkom preduzeću "Kosmos", doputovao iz Libije, kaže da u Tripoliju, u kom je proveo sedam dana, vlada neopisivi haos.

"Noću je bilo najgore jer demonstranti ruše sve pred sobom. Puca se i pali na sve strane, tako da nismo mogli ni spavati. Najgore je što smo, na jedvite jade, samo s vremena na vrijeme uspijevali da se čujemo s porodicom", opisuje Kalabić za koga su prethodni dani bili najteži period u životu.

On je istakao da je biti stranac tamo najopasnije, jer oni misle da stranci imaju novca, pa ih pljačkaju - pišu sutrašnje "Nezavisne novine". 

"Brinuo sam šta će da se dogodi, ne može čovjek to nikako opisati. Po prirodi nisam strašiv, ali nije bilo jednostavno to sve podnijeti", prisjeća se ovaj Banjalučanin, koji je s kolegama doputovao na letu Tripoli - Beograd, a iz prijestonice Srbije u Banju Luku stigao je u četvrtak ujutru.

Iako nije bio u opasnosti, ovog Banjalučanina najviše je brinula neizvjesnost od onoga što donosi novi dan, ali i kada će se vratiti u BiH. Njegova supruga Grozda (53) sve ove dane prolazila je kroz istu dramu.

S druge strane, u srijedu naveče oko 30  građana BiH uspjelo je napustiti Libiju, pa avionima preko više destinacija u Evropi stići u BiH.

Takođe, 19 radnika gračaničke kompanije "Širbegović" u četvrtak iz Tripolija avionom sletjelo u Rim, odakle su ukrcani na avion za Beograd, gdje je kasno poslijepodne trebalo da ih sačekaju automobili i prevezu kući.
"Oko 30 ljudi je stiglo preko JAT-a, 'Turkish Airlinesa' i 'Austrian Airlinesa`", rekao je Mirza Pašić iz Odjeljenja za informisanje Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje je u Libiji formiralo Tim za krizne situacije.

Oko 160 građana BiH od srijede je na aerodromu u Tripoliju čekalo na "Buraqov" let, koji je nakon više potvrda iz Ministarstva inostranih poslova BiH da je avion poletio, na kraju otkazan, navodno zbog nevremena.

"Oni su zdravo. Prenoćili su na aerodromu u toj gužvi. Na aerodromu u Tripoliju je 50.000 ljudi, a nešto je veći od sarajevskog. Jako su umorni. Ambasada BiH u Libiji im je obezbijedila vodu i hranu", rekao je Pašić.