BiH
68

Opasni zrak u Tuzli: Roditelji strahuju za zdravlje djece

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Građani Tuzle ovih dana se bore sa prekomjernim zagađenjem zraka, a situacija je kulminirala u nedjelju kada je koncentracija sumpor-dioksida bila čak 14 puta veća od dozvoljene.

Zbog enormnog povećanja zagađujućih čestica u zraku, nastava u osnovnim i srednjim školama na području Tuzle sutra će biti obustavljena, ali i pored toga roditelji strahuju za zdravlje svoje djece.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je nekoliko tuzlanskih osnovnih škola, gdje smo imali priliku sresti mališane koji iz školskih dvorišta užurbanim koracima skupa sa svojim roditeljima idu put toplih domova.

U vrijeme našeg dolaska ispred Osnovne škole Tušanj svoju kćerku je čekala Amra Mujanović.

"Zagađenost zraka je sve veća, a svi se brinemo za zdravlje, posebno djece. Nastava je sutra u školama obustavljena, ali mislim da je trebala biti još jučer. Uputa o zaštiti se pridržavamo onoliko koliko možemo", kaže nam Mujanović.

Nusreta Čobića iz Tuzle zatekli smo ispred Osnovne škole Pazar. Priča nam da je došao po svog sina. Za njegovo zdravlje je itekako zabrinut, s obzirom da je svjestan kakve sve posljedice sa sobom nosi udisanje prekomjerno zagađenog zraka.

"Vjerujte da smo mnogo zabrinuti zbog ove situacije. Stanje je svakim danom sve gore i ovo će sigurno ostaviti posljedice na zdravlje svih nas. Sramotno je da su učenici jučer i danas išli u školu. Stvarno ne znam šta je nadležno ministarstvo čekalo dosad", kaže nam zabrinuti Nusret.

Za područje Tuzle od jučer je na snazi epizoda uzbune zbog prekomjernog zagađenja zraka, a građanima se savjetuje da boravak na otvorenom svedu na minimum, zatim da isključivo dišu na nos te da koriste zaštite u vidu šalova i marama.

Zrak smrtonosan, zabrinutost građana opravdana

Direktorica tuzlanskog Centra za ekologiju i energiju (CEE) Džemila Agić u razgovoru za Klix.ba kaže da je trenutna zabrinutost građana opravdana.

"S obzirom da su povišene koncentracije zagađujućih materija prisutne duži vremenski period, građani imaju razloga za zabrinutost. To je štetno po njihovo zdravlje, ali je pitanje koliko se kreću, koliko su izloženi zagađujućim materijama te koliko je inače narušeno njihovo zdravstveno stanje", kaže Agić.

Ističe i da su koncentracije sumpor-dioksida koje su u kontinuitetu bile povećane opasne i smrtonosne.

"Koncentracije suspendovanih čestica PM 2,5 kada pređu 250 mikrograma po metru kubnom također se smatraju opasnim te mogu izazvati smrt. Sve zavisi od toga kakvog je zdravstvenog stanja osoba, kao i da li će na nju toliko djelovati da će ugroziti njegov život. U svakom slučaju, situacija je takva da trebamo biti zabrinuti", upozorava Agić.

Prema mjerenjima u 19 sati, koncentracija suspendovanih čestica PM 2,5 u Tuzli je iznosila 520 mikrograma po metru kubnom, što znači da je zrak na području ovog grada opasan.

Agić ističe i da nivoom zagađenosti zraka diktiraju vremenski uslovi.

"Građani Tuzle, Živinica i Lukavca su prepušteni vremenskim uslovima i od toga zavisi da li će zrak biti zagađen ili ne, međutim, ne postoje nikakve mjere koje će održivo smanjiti emisije u zrak. Ove mjere koje se sada poduzimaju smanjuju rizik po zdravlje građana", nastavlja Agić.

TE Tuzla smanjila proizvodnju električne energije

Kao što smo već i pisali, nakon što je resorno ministarstvo proglasilo epizodu uzbune zbog prekomjerne zagađenosti zraka i Termoelektrana (TE) Tuzla poduzela je određene aktivnosti.

Aktiviran je plan djelovanja propisanih za ovakve situacije te su blokovi 4 i 5 prebačeni na korištenje uglja sa nižim sadržajem sumpora i pepela, a blok 6 je isključen iz pogona zbog povećane koncentracije sumpor-dioksida na mjernim stanicama.

Aktiviranje plana za posljedicu ima smanjenje proizvodnje električne energije i tehnološke pare.

Iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK upozoravaju i da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i pozivaju da se, u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave nadležnim inspekcijama.

Korisnicima i vlasnicima kotlovnica i ložišta upućen je apel na poduzimanje svih tehnički izvodivih mjera u cilju smanjenja emisije štetnih materija u zrak, uključujući korištenje ekološki prihvatljivih energenata.

Policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova TK također je naložena i pojačana kontrola vozila i upućivanje na vanredni tehnički pregled onih koji vidno emituju veće količine crnog dima i čađi.