Upozorenje
2

Opasni produžni kablovi na bh. tržištu

Klix.ba
Opasni produžni kablovi
Opasni produžni kablovi
U toku provedbe projekta nadzora produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu, na tržištu BiH identifikovani su produžni kablovi nepoznatog proizvođača i tipa, koji predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače.

Prema rezultatima laboratorijske analize, navedeni proizvodi predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače i to rizik od strujnog udara, jer ne posjeduju vod za uzemljenje i rizik od požara, jer je poprečni presjek provodnika deset puta manji od zahtijevanog za deklarisanu vrijednost opterećenja.

"Produžni kablovi o kojima je riječ su bijele boje, dužine kabla tri metra, imaju tri ili četiri utičnice i prekidač i upakovani su u providnu, plastičnu ambalažu sa plavo-žutom kartonskom etiketom (kao na fotografijama)", naveli su iz Agencije za nadzor tržišta BiH.

Nadležni inspekcijski organi entiteta i Brčko distrikta BiH ove proizvode povlače sa tržišta i uništavaju ih. Iz Agencije apeluju na sve potrošače koji posjeduju navedene proizvode da ih prestanu koristiti zbog navedenih ozbiljnih rizika.

Također, potrošače upozoravaju da ne kupuju električne proizvode koji nemaju jasno deklarisane podatke o proizvođaču, uvozniku i tipu/modelu proizvoda te da je niska cijena, koja odskače od cjenovnog ranga za te proizvode, najčešće pokazatelj da se radi o proizvodima lošeg kvaliteta i loših sigurnosnih karakteristika, koji vas prilikom korištenja mogu dovesti u opasnost.